„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap

Megyei Területfejlesztési Tervezés 2014-2020

Az Európai Unió 7100 milliárd forintot biztosít Magyarországnak a 2014-2020 közötti időszakban a felzárkóztatásra, valószínűleg utoljára. Ennek a hatalmas összegnek az elköltésére készülnek tervek az országban és megyénkben.

Ma délelőtt Marcaliban a Városházán volt egy fórom ahol részletes tájékoztatást követően a jelenlévő településvezetők is elmondhatták véleményüket, javaslataikat. Jakó Gergely a Megyei Közgyűlés alelnöke bevezetőjében elmondta, hogy a cél 1 MFt/fő arányban behozni pénzt a megye gazdaságába, a területfejlesztésbe. Kívánatos célnak nevezte, hogy a gazdaságfejlesztésre, a munkahelyteremtésre az elnyert támogatás közel 60% -át fordítsuk.

Részletesen bemutatásra került az új pályázati rendszer a különféle programok és azok prioritásai. Hamarosan sokat fogunk hallani a TOP, a VEKOP, a GINOP programokról - engedelmükkel nem részletezném - és főleg a megyei fejlesztési célokról.

Sütő László Marcali polgármestere a Kistérségi Tanács Elnöke elmondta, hogy több lépcsőben kérték ki a helyi gazdasági szereplők, település vezetők, szakmai szervezetek véleményét és ezek alapján készítettük el a járás vonatkozó programját.

Elmondta, hogy a Város és a Kistérség létrehozta a Helyi Akció Csoportját, hozzászólásában azt javasolta, hogy mivel a Marcali Járás nagyon régóta egy közigazgatási egység - még akkor is ha korábban más volt a neve – ne aprózzuk el a HACS –okat, mert az csak felesleges költségnövekményekkel jár. Jelenleg erre a járásra három HACS is alakulófélben van, a korábbi LEADER csoportok bázisán.

Következtek a szakemberek részletes tájékoztatói, a majdnem háromórás érdekes és hasznos fórum jól szolgálta a célt, a döntéshozók és gazdaság szereplőinek informálását. Korántsem ért véget a tervezés, az előkészítés időszaka, még lehet javaslatokkal, ötletekkel bővíteni a járási, megyei terveket.

Sok pénzről van szó ... az Országos az ágazati pályázatokat nem említve, közvetlenül Somogy megye 45 milliárd forintot, Kaposvár külön 8,4 milliárd forintot, a Somogy megyei városok 15,4 milliárd forintot, és a megyei települések 24 milliárd forintot fordíthatnak a 2014-2020 évek között fejlesztésre. Ismétlem, ezen kívül lehet pályázni a gazdaság szereplőinek, önkormányzatoknak, magánvállalkozóknak majd az ágazati programokra. Ott is nagyon sok pénz lesz pályázható, az országos programokon túl.

Forrás: marcaliportal.hu

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.