„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap

Megkezdte működését a négyszázadik IKSZT

Egy új korszak kezdődött 2010-ben a magyar vidékpolitikában, egy határozott filozófiaváltás, amelynek lényege, hogy a falvak fejlesztése elsőrangú nemzeti ügy, és a legkisebb településre is szükség van – mondta Fazekas Sándor Kuncsorbán, a szolgáltató faluház átadásán.

Minden kisváros és falu megérdemli az odafigyelést, hiszen csak akkor lehetünk egy erős nemzet, ha az ország teljes területét képesek vagyunk belakni, fejleszteni – hangoztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Kuncsorbán, hozzátéve: ennek szellemében szerepel a vidékfejlesztés programjában a szolgáltató faluházak létesítése is, és eddig már négyszáz hazai település kapott ilyen fejlesztéshez anyagi támogatást.

Itt van először arra példa, hogy egy LEADER Helyi Akciócsoport pályázott sikeresen Integrált Közösségi és Szolgáltató Térre (IKSZT). A fejlesztés során pedig, a program nevéhez méltóan ide integrálta a LEADER irodát, a falugazdász irodáját, internetes és könyvtári szolgáltatást – mondta az átadón Eperjesi Tamás, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgató-helyettese. A kuncsorbai projekt több mint 53 millió forintos támogatással valósult meg.

Az IKSZT komplex kormányzati intézkedésként alapvetően a vidéki közösségi infrastruktúra megújítását jelentő pályázati program, amelynek több mint 27 milliárd forintos forrását az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap biztosította a Vidékfejlesztési Minisztérium koordinálásával. A fejlesztéssel lehetőség nyílik a vidéki kistelepülések többnyire kihasználatlan, rossz állapotban lévő közösségi épületeinek felújítására, elősegítve azok korszerűsítését, új funkciókkal történő megtöltését. Az IKSZT fejlesztés tartalmában nem feltétlen jelenti új intézmények létrejöttét, hiszen a korábbi szervezetek (tele-, inkubátor-, falu-, művelődési ház) tapasztalataira épít, felismerve azt, hogy a helyi közösségek megerősítése nélkül nem képzelhető el fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődés.

A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet szakmai-módszertani támogatása, valamint hálózatfejlesztése mellett az IKSZT-k bekapcsolódhatnak a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat munkájába is.

A mai napig a támogatást elnyert 635 közül már négyszáz helyen kezdte meg működését megújult, többfunkciós szolgáltató tér. Az IKSZT-vel megvalósítható a falu „közös nappalija”, amely minden korcsoport, a település valamennyi lakosa számára kínál szolgáltatásokat, programokat, megteremtve a lehetőséget, hogy az intézménybe látogatók hasznosan tölthessék el az idejüket.

Az IKSZT-k a közösség által irányított helyi fejlesztések (CLLD) tervezésének, megbeszéléseinek is fontos színterei lehetnek.

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.