„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap

300 ezer oldal nyolc nap alatt

Az NFÜ offshore nyomozás címen egy héten belül több mint 300 ezer oldalt kér be a pályázati nyertesektől – írja a Papírkapitalizmus blog.

Az eddigi pályázatnyerteseket néhány napja felszólították, hogy a Pályázó Tájékoztató felületen (EMIR) töltsenek ki egy nyolcoldalas átláthatósági nyilatkozatot. A nyilatkozatban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) részletesen próbálja feltérképezni a kedvezményezett cégek tulajdonosi-vezetői kapcsolatait, gazdasági teljesítményüket, illetve külföldi kötődéseiket. Becslések szerint az ellenőrzés körülbelül 40 ezer projektet érint.

Figyelembe véve, hogy a több kedvezményezettel megvalósuló projekteknél külön bekérik mindegyik támogatásban részesülő féltől a nyilatkozatot, rövidesen nem kevesebb, mint 320-350 ezer oldalnyi dokumentumnak kell majd beérkeznie az NFÜ-höz. Ez körülbelül 175 teljes A Gyűrűk Ura trilógiának felel meg A4-es lapon. A szokásos kapkodásban pedig azt is elfelejtették feltüntetni, hogy pontosan milyen címre kell a dokumentumokat visszaküldeni.

A nyolcoldalas kérdőívet a kézhezvételtől számított nyolc napon belül kell visszaküldeni, az NFÜ pedig szépen lassan feldolgozza jövő tavaszig. Csepreghy Nándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára Brüsszelben elmondta, hogy az NFÜ 2007. január 1-jétől kezdve vizsgálja át a pályázati nyertesek tulajdonosi hátterét. Szerinte az NFÜ egyszerűen meg akar felelni az új Alaptörvény szellemének, ezért szükséges a bonyolult visszamenőleges ellenőrzés. Ekkora adminisztrációs teher kezelésére azonban az NFÜ szervezete korántsem áll készen.

Forrás: index.hu

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.