„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap

Index: mégis lesz NFÜ és Lázárékhoz kerül

A hétfői kormányülésen teljesen átírták az uniós pénzek elosztását végző intézményrendszer átalakítási terveit. A korábbi tervekkel ellentétben mégis megmarad a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, de az irányítás a fejlesztési tárca helyett a Miniszterelnökséghez kerül – értesült az Index.

A hírportál úgy tudja, hogy az NFÜ áthelyezését rövid határidővel vették tervbe: augusztus 1-jétől már az Miniszterelnökség irányítása alatt kell működnie. Lázár János feladatkörének bővítése nem újdonság, hiszen korábban is ő vállalta, hogy a felgyorsítja a bentragadt források kiosztását. Eddig azonban többnyire arról volt szó, hogy az NFÜ csak a most is futó programokat viszi tovább, hogy ott ne történjen jelentős változás. A mostani uniós költségvetési ciklus végéhez közeledve 2013-ban 1500 milliárd forintot, 2014-ben pedig 1700 milliárdot kell lehívni ahhoz, hogy az országot ne érje forrásveszteség – olvasható a cikkben.

A kormány úgy tervezte, hogy megszüntetik az NFÜ-t, és helyette a minisztériumoknál hozták volna létre az irányító hatóságokat. A hétfőn elfogadott javaslat a jelek szerint azzal számol, hogy a 2014 utáni időszakra is megmarad az NFÜ, de kérdés, hogy mi lesz akkor az irányító hatóságokkal. Az is kérdés, hogy a Miniszterelnöki Hivatal milyen apparátussal veszi majd át az ügynökség felügyeletét, hiszen a fejlesztési minisztériumban is legalább 50-60-an foglakoznak az NFÜ-s ügyekkel – írja az Index.

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.