„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Hírek Egy kis falu óriás fája - polgárőrök vigyáznak a főtér díszére

Egy kis falu óriás fája - polgárőrök vigyáznak a főtér díszére

VISZ | A négyszázhetven pályázó településből Visz volt a legkisebb, végül azonban a huszonnégy nyertes közé is bekerültek.

Óriás karácsonyfát nyert a kétszáz lelkes község az energiaszolgáltató társaság pályázatán. A ledes izzókkal megvilágított fán kívül ajándékcsomagokat és egy nagy asztali adventi koszorút is kaptak. A pályázatot a viszi IKSZT (Integrált Közösségi Szolgáltató Tér)-szervezet készítette.

– Azt kellett bemutatnunk a pályázatban: hogyan készülünk a karácsonyra – mondta Gáspár Imréné IKSZT-irodavezető. – Bár közel a Balaton, Visz mégis elszigetelt, szűkös lehetőségekkel bíró kicsiny falu. Jelentős előrelépést hozott, amikor ez év májusában uniós Leader-vidékfejlesztési pályázat révén a régi leromlott állapotú faluházból új közösségi szolgáltató tér alakult ki könyvtárral, internetszobával, kis színházteremmel. A pályázat a működésre már nem biztosított forrásokat, így (mivel a helyi önkormányzat sem dúskál az anyagiakban) programjaink megszervezésébe beleadjuk kreativitásunkat és a szívünket. Fiatalokkal, gyermekekkel és szüleikkel tervezgettük az idei karácsonyvárást, kültéri adventi koszorúval, betlehemmel. Karácsonyfadísznek diót, mogyorót, tobozt kezdtünk gyűjteni. Már azt is nézegettük, melyik fenyőt díszítsük fel, amikor meghallottuk az energiaszolgáltató felhívását.

Felpezsdítették a falu lakosságát az előkészületek: a nagyobb fiúk-lányok, akik eddig nem vágytak szereplésre karácsonykor, most önként jelentkeztek. A karácsonyi műsorba a környező településekről is ígérkeztek vendégszereplők. A kültéri adventi koszorúra sorba hordták az díszeket a helyiek. Karácsonyi asztaldíszeket kezdtek készíteni, amit egymásnak lehet ajándékozni. Egy helyi vállalkozó könyveket, egy ott élő külföldi család dvd-ket ajánlott fel, egy másik vállalkozó édességeket. Egy szülő karácsonyfadísznek való gipszfigurákat készített, s az önkormányzat is hozzájárult az ünnephez, ahhoz a rendezvényhez, melyen az óriás karácsonyfát avatták föl.Gáspár Imréné arról is beszélt: Viszen a lakosság huszonöt százaléka polgárőr, természetesen most a fára is ők vigyáznak...

Visziek karácsonya


Verset is írtak a visziek a pályázatukba, ebből idézünk: „Láttad-e már Budapestet, hol ezernyi fény ragyog, ha karácsony közeledik, minden ágon csillagok. Az a vágyam, ha nagy leszek, kisfalum Visz főterén állítok egy karácsonyfát, csúcsa fel az égbe ér. Oda várok minden embert, időset és fiatalt, hogy karácsony éjszakáján együtt daloljunk egy dalt...
Kicsi a mi falucskánk és kicsi a mi templomunk, de a karácsonyfánk alatt mindannyian itt vagyunk...”

 

Forrás: http://www.sonline.hu

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.