„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Hírek Harminc százalékos támogatási előlegigénylésre lesz lehetőségük a gazdálkodóknak

Harminc százalékos támogatási előlegigénylésre lesz lehetőségük a gazdálkodóknak

Harminc százalékos támogatási előlegigénylésre lesz lehetőségük december 7-től azoknak a gazdálkodóknak, akik uniós forrás - társfinanszírozás - felhasználásával valósítanak meg mezőgazdasági beruházásokat - közölte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

 

 

 

Hozzátette: az ezt lehetővé tévő rendelet november 22-én jelent meg. A rendelet célja, hogy a lehető legteljesebb mértékben felhasználhatóak legyenek az ágazat számára - ezen belül is a beruházásokra - rendelkezésre álló uniós támogatási források. A szaktárca ezért dolgozta ki az előlegfizetés lehetőségét, amit a gazdálkodók 110 százalékos bankgarancia mellett vehetnek igénybe.
Emlékeztetett: a 2007-2013 között az ágazat rendelkezésére álló uniós támogatási forrás mintegy 1350 milliárd forint, amelynek mintegy kétharmada - 800 milliárd forint - jut a beruházások támogatására.
V. Németh Zsolt elmondta: eddig a forráslekötés aránya mintegy 86 százalék, a kifizetések aránya pedig mintegy 50 százalék körül mozog. Hozzáfűzte: a forráslekötések arányát a tárca szeretné 90 százalék fölé növelni.
Az előlegfizetés lehetősége szinte valamennyi mezőgazdasági beruházást érinti. Így támogatási előleg kérhető például: az integrált közösségi szolgáltató terek (IKSZT-k) megvalósításához, ültetvények korszerűsítéséhez, állattartó telepek modernizálásához, a falumegújításhoz és a vidéki örökség megőrzéséhez is.
Az államtitkár az MTI kérdésére közölte: az előlegfizetéshez összesen mintegy 120 milliárd forintos forrásszükséglettel számol a szaktárca.

 

Forrás: http://www.agrarhirek.hu

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.