„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Hírek Milliárdos pályázat nyílik mikrovállalkozásoknak

Milliárdos pályázat nyílik mikrovállalkozásoknak

Már idén megnyílhatnak az ötezer fő alatti településeken működő mikrovállalkozások számára a GOP programjai, amivel a cégek jelentősen nagyobb kerethez juthatnak.

Akár idén is pályázhatnak az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) gazdaságfejlesztési operatív programjainak (GOP) támogatásaira az ötezer fő alatti településeken működő vidéki mikrovállalkozások − értesült a Napi Gazdaság. Az uniós területi lehatárolás miatt ezek a cégek eddig csak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében juthattak forráshoz, itt a legutóbbi pályázati fordulóban hétmilliárd forint volt a rendelkezésükre álló keret.

A változással duplán jól járnának a vállalkozások; azzal, hogy az ÚMVP-ben megszűnne a vállalkozásfejlesztés, a nagyságrendekkel nagyobb kerettel rendelkező GOP felhasználási aránya is javulhat. Az egyszerűbb eljárásrend gyorsíthatja a forrásfelhasználást, illetve a nem agrár főtevékenységű vállalkozások hozzájuthatnak az uniós, kedvezményes hitel- és garanciaprogramokhoz. Emellett az ÚSZT és az ÚMVP előírásai miatt eddig lényegében kizárt élelmiszer-ipari vállalkozások is jelentősebb uniós forrásokhoz juthatnak.

Az ÚMVP irányító hatóságaként működő vidékfejlesztési tárca a jelenleg futó mikrovállalkozás-fejlesztési projekteket még befejezi, az e célra rendelkezésre álló keret idén amúgy is kimerülne. A jövőben a GOP-forrásokra pályázóknak kell majd nyilatkozniuk, hogy nem igényeltek ÚMVP-s támogatást. Az elképzelést már az Európai Bizottság is jóváhagyta, információink szerint az erről szóló jogszabály hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben. Az azonban egyelőre nem tisztázott, hogy a futó Leader-programban pályázhatnak-e majd a mikro- és kisvállalkozások.

Korábban számos kritika érte az ÚMVP vállalkozás- és turizmusfejlesztési célokkal kapcsolatos rendszerét. Az sem segítette a vidéki vállalkozások forráshoz jutását, hogy a 2007−2013 között az ÚMVP III-as és IV-es tengelyében elérhető pénzek lehívásának eljárásrendje, illetve a bírálat módja is többször változott. A kormányváltás után a Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgálta annak a lehetőségét, hogy a vállalkozásfejlesztési jogcímeknél a GOP-hoz hasonló eljárásrendet vezessenek be, ennek brüsszeli engedélyeztetése azonban időigényes lett volna, ami veszélyeztette volna a források felhasználását.

Az ÚMVP-ben még várható egy − információink szerint két héten belül megjelenő − élelmiszer-ipari vállalkozásoknak szánt kiírás, ennek ötmilliárd forintos kerete azonban meglehetősen szűkre szabott az ágazat fejlesztési igényeihez képest.

 

Forrás: http://www.napi.hu

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.