„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Hírek Nem Szemesnek áll a világ

Nem Szemesnek áll a világ

Turizmus - A Balatontól Eszékig épül lovastúra-útvonal –Több település részt vesz a projektben, egy nem, de miért?

 

 

– Ölünkbe hullott volna százmillió forint,mimeg aztmondtuk: nem kérjük – így kesereg Takács József, Balatonszemes polgármestere.

 

Terve és az általa felkért pályázatírók koncepciója az volt, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő Hunyadi-kastélyt turistaszállóvá alakítják, s az épület melletti telken pedig emelnek egy korszerű lóistállót. A hozzávetőleg 100 milliós beruházás költségeinek 95 százaléka megpályázható uniós forrásból – főképp emiatt érezte úgy Takács József, hogy ezt a lehetőséget nem szabad kihagyni. Amúgy a község nem egyedül pályázott volna, hanem több dél-dunántúli településsel közösen, a projekt ugyanis arról szól, hogy a régióban kiépülne egy a horvát határon átnyúló, többállomásos lovastúra-útvonal, melynek egyik végpontja a Balaton, a másik pedig Eszék. Takács József márciusban be is vitte képviselő-testületi ülésre az elképzelést, ám a grémium leszavazta előterjesztését. Polgármesterként megvétózta a döntést, s újra megszavaztatta a képviselőket, de a héttagú – alapvetően függetlenekből álló – testület 4:3 arányban újra ellene voksolt. A 63 éves polgármester nem érti társai ellenkezését, hisz úgy látja, faluja semmi kockázatot sem vállalt volna a beruházással. Igaz, az unió csak utólag utalja a támogatást, de az önkormányzat bankja nem zárkózott el az előfinanszírozás meghitelezésétől. Szemes ugyanis jól áll, az idén 580 millió forintból gazdálkodó községnek nincs adóssága, sőt még működési hitele sincs az évi 100 mil liós idegenforgalmi adóbevételhez jutó településnek. (Az is tény, hogy Szemes azért sincs rászorulva hitelre, mert az elmúlt években számos ingatlanját eladta, s azok bevételéből egyenesbe hozta költségvetését.)

– Mivel a vállalkozói szférából jöttem, csak olyan beruházásokba vinném bele a falut, ami hozza a pénzt – véli a hivatalát hat éve ellátó polgármester. – A lovasok általában jómódú, költekező turisták, biztos, hogy ez a projekt pénzhez juttatta volna a falut.

A beruházást leszavazó képviselőtársak nem vitatják, hogy a lovas turizmus perspektivikus ága az idegenforgalomnak, mégse bánják döntésüket. A terv ellen voksolók közül hárman – a vendéglátással foglalkozó Gelencsérné Oszlár Viktória, a nyugdíjas geofizikus Liber Árpád és Vasicsek László, aki politológus – egybehangzón állítják, hogy a polgármester elképzelése tele volt bizonytalanságokkal.Amindössze háromoldalnyi koncepció kidolgozatlan volt, s nem szólt arról, hogy a lovasszálló miképp hozná a pénzt a falunak. Mellesleg a szálló – az unió kikötése miatt – öt évig nonprofit vállalkozásként működött volna. A képviselők többségének nem tetszett, hogy az előterjesztés nem szólt arról: kik a partnerközségek, s mekkora költségeket vállalnak a beruházásból.

A 64 éves Liber Árpád még hozzáteszi: 

– Azért sem bízom már a polgármester terveiben, mert eddig egyet sem valósított meg belőlük. Akart ő már itt nagybani piacot, bokszcsarnokot, lóversenypályát, mongoljurta-kempinget, óceániai múzeumot, ökofalut és több milliárd forintba kerülő magánklinikát, de egyikből se lett semmi.Mindig támogattam az elképzeléseit, aztán rájöttem, hogy minden terve csak szavazóvakítás. Az ő hat éve alatt egyetlen kapavágás sem történt Szemesen, és nem épült egyméternyi út vagy járda. Pedig arra aztán különösen nagy szükség lenne.

Az különösen fáj Libernek, hogy a polgármester a lovasberuházást leszavazók ellen hangolja a falut:

– A testületi ülés után falugyűlésre hívta a polgármester a szemesieket. El is jött 80 ember, főleg olyanok, akik az önkormányzat dolgozói, s persze mind minket szidtak, hogy meggátoljuk a polgármester nagy ívű elképzeléseit.

A polgármester úgy gondolja, elsősorban a válság akadályozta meg a tervei megvalósítását. A lovasok szállója viszont – köszönhetően az unió támogatásának – válság ellenére is megépülhetett volna.

– Szerintem személyes okokból szavaztak ellenem a képviselők – mondja Takács József –, nem akarták, hogy a vezetésem idején valósuljon meg egy sikeres projekt, mert az az én népszerűségemet erősítette volna. Egyébként miután mi nem pályáztunk, beugrott helyettünk a projektbe Somogytúr. Így ők lesznek a végpontja az Eszékről induló lovastúra-útvonalnak.

A Balatontól tizenöt kilométerre lévő Somogytúr egy 1902-ben épített uradalmi istállóban tervezi megépíteni a lóállásokat, a turisták elszállásolását pedig a helybéli panziósokra bízzák. Müller Tibor, a falu polgármestere azt várja a beruházástól, hogy áttörést hoz a település idegenforgalmában.

Takács József és Liber Árpád drukkol a somogytúriak sikeréért. Takács – alighanem – kicsit jobban. A szomszédvársikere az ő igazát (és 2014-es választási esélyeit) erősítené.

Forrás: http://nol.hu

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.