„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Balatonberény

Balatonberény

Balatonberény község a Balaton déli partjának Budapesttől legtávolabb eső üdülőhelye. Gyökerei egészen 1121-ig, az Almádi-monostor alapító levelében tett utalásig visszanyúlnak. Fürdőkultúráját 1881-ben Hunyady József gróf fürdőtelep létesítésével teremtette meg.

Ettől kezdve a fokozatos fejlődésnek köszönhetően a nyugalomra vágyók és kisgyermekes családok kedvelt pihenőhelyévé vált. Rossz idő esetén a közeli Hévíz és Zalakaros gyógyfürdőit kereshetik fel. Szálláslehetőséget szállodában, kempingben, panzióban és magánházaknál találnak az idelátogatók.
Balatonberény területe a régészeti feltárások tanúsága szerint nagyjából 6.500 éve folyamatosan lakott. Már az újkőkor embere is megfordult e vidéken, de vannak leletek a bronzkorból is. A rómaiak nyomát is őrzi településünk: a Balaton medrében a híres régész, Rómer Flóris római kutat és téglákat talált, valamint a község más részeiről római sírok és pénzérmék kerültek elő.

1727-ben Berény a Hunyady család kezébe kerül, s a tulajdonosváltás komoly fejlődést hoz a falu számára.

A Hunyadyak építik újjá barokk stílusban a 14. századból származó templomot, s a 18. század első tudományos igényű földrajzi leírásában Bél Mátyás már egy főleg szőlészetből és halászatból élő, virágzó településről tudósít.

Községünk idegenforgalma a XX. század elejétől követhető nyomon. A fokozatosan növekvő látogatottság miatt szükségessé vált, hogy egyre bővülő szolgáltatásokat és megfelelő környezetet találjanak a minket felkereső hazai és külföldi vendégek.A kirándulást, természetet kedvelőknek az északi part hegyeinek látványa, a Csicsergő sziget nyugalma, 1433-ban épült templom és múltház megtekintése, gyalogtúra a szőlőhegyről nyíló balatoni panorámával, a védett nádfedeles pincék vörösborai nyújtanak felejthetetlen élményt.

A fürdőzők, napozók számára a strandolási lehetőséget a községi textiles, valamint a déli parton egyedüli naturista strand biztosítja. A textiles strand területe 5346 m2, befogadóképessége 1000 fő. A strand gondozott, tiszta, s lassan mélyülő vize a kisgyermekes családok részére is ideális strandolási lehetőséget nyújt.


 

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.