„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Hírek Boldog Nőnapot kívánunk minden kedves olvasónknak!

Boldog Nőnapot kívánunk minden kedves olvasónknak!

Mint a mesében, olyan tud lenni ez a dombtető, mikor már nem a hótól, hanem a hóvirágtól fehérlik! Kevés helyen lehet ilyen páratlan (tavaszköszöntő vizuális élményben) részünk, mint itt, ahol a világ végén, a kikelet leges-legközepén érezhetjük magunkat, a piciny, ősi falu, Kisberény határában.

A Balatontól 15, Lengyeltótitól 2 kilométerre, a falu feletti magaslat nem csak különleges panorámát tartogat a meredély megmászóinak, de tengernyi hóvirágot, később gyöngyvirágot, még később: a koranyárig kitartó, bódító akácillatot is.

Igaz, (sajnos) nincs jelzett turistaút, felfelé, nehéz megtalálni a megfelelő csapást, szó mi szó meg kell küzdeni a feljutásért, de vigasztalja a vándort, hogy lejutni annál egyszerűbb, mert fentről már egyértelművé válik merre is kellett volna ide indulnunk.

Amikor eljön az ideje a falu feletti dombon számtalan hóvirág dugja ki fejét. A védetté nyilvánított virág lelőhelyét a magaslatról elénk táruló panoráma miatt is érdemes felkeresni. A Balaton vize ugyan nem látszik, de a látvány magáért beszél. A hóvirág szezonját a gyöngyvirágé követi. Aki teheti, ne hagyja ki itt a tavaszt!

A táj különlegessége tavasszal, hóolvadáskor a napsütötte domboldalakat beborító hóvirágszőnyeg. Május elején az illatos gyöngyvirág, nyáron a györgyike gazdagítja a flórát.
Jellegzetes itt a borostyán és a védett szúrós csodabogyó, melyet már a rómaiak is díszítőnövényként tartottak számon.

A páratlan virágszőnyeget minden esetben csak óvatosan közelítsd meg, mert egyetlen, akár véletlenül is leszakított szál eszmei értéke nem kevesebb mint tízezer forint. Ha az erdőt járva véletlenül megszomjaznál, a Pölelaki-forráskristálytiszta vizével olthatod szomjadat, ha pedig igazán szerencsés vagy, az erdei ösvényen tett túra során akár őzzel vagy szarvassal is szembetalálkozhatsz.

Az erdőt járó a Pölelaki-forrás tiszta, hűs vizével olthatja a szomját. Innen továbbhaladva pedig a gárdonyi halastavakhoz vezet az erdei ösvény. A szerencsés kiránduló előtt olykor felbukkan egy-egy őz, szarvas vagy vaddisznó. Az erdőségek védelmében a somogyi nagyvadállománynak szinte valamennyi faja jelen van.

A Balaton környékét nem csupán nyáron, de tavasszal is érdemes felkeresni, ha gyönyörködni szeretnél a természet ébredező szépségében. Somogy megye északi részén, a magyar tengertől mindössze 15 kilométerre déli irányba haladva található a meseszép Pogány-folyó völgyében fekvő Kisberény.

 

Forrás: http://micsodabalaton.wordpress.com

 

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.