„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Tikos

Tikos

Tikos község a Kis-Balatontól délre fekvő község. Állandó lakóinak száma jelenleg 142.
Az egykori faiskolakert, amely régebben a községi faiskola volt, s az onnan telepített fák összefüggő erdeje, a mai Sós-erdő tölgy-, cser-, bükkfáinak hűvösében a 7-es úton utazó még kis sem ér a kellemes suhanásból, máris Tikos helységtáblája készteti letérésre nyugatra, a Kis-Balaton irányába. Itt alig kell pár száz métert haladunk, hogy a falucskába érkezzünk.


A közút szerint zsáktelepülés, ám a kerékpártúrázóknak tovább halad az útjuk a tájvédelmi körzet felé. A Szegerdőre vezető legelő-út baloldalán sárzógödrök mélyedései, ahonnan vályogot vettek faltöméshez, sározáshoz. A sárzógödrök mögött a község erdeje. Ez ugyan nem védett terület, de a falubeliek elmondása alapján nagyon értékes az a kis nyugati erdőföld, melyben vegyesen van akác, tölgy és cser.
Északra, a temető irányába indulva a Kapui-rétre érünk, itt volt valamikor a kijárás a határba, és kapu, vagyis sorompó zárta le a mezőre kivezető utat. A Temetei-dűlőn talált cserepeket a régészek a keszthelyi múzeumba szállították.

 

Az autópálya építése rövidesen megkezdődik a község mellett, a jelenlegi 7-es úthoz képest a túloldalon, így két forgalmas út közé kerül a község.
Felújításra került 2004 évben a községháza épülete, kialakításra kerül az e-magyarország pont, ahol kedvezményesen juthatnak internet hozzáféréshez a község lakói, és a községen átutazó idegenek.

 

A falunak nincs temploma, a hívők Holládra, illetve Szegerdőre járnak át vasárnaponként, nagy ünnepeken pedig Balatonszentgyörgyről érkezik a plébános és a művelődési ház nagytermében tart misét. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.