„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Szőlősgyörök

Szőlősgyörök

Szőlősgyörök a Balaton déli partjától szinte látótávolságban, mintegy tíz kilométerre fekszik. Balatonboglártól délre, Szőlőskislak felé, illetve Lengyeltótiból észak-kelet felé haladva érhetjük el Szőlősgyörököt. Az autóbusz közlekedés mindkét irányba jó, a településnek vasútállomása nincs. Kiépített kerékpárúton viszont megközelíthető.


A szőlősgyöröki dombok jó talaja, a napsütés és a levegő kedvez a szőlőtermesztésnek, s a 6 kilométerre fekvő Lengyeltótiig, és a nyolc kilométeres távolságban fekvő Balatonboglárig szőlőültetvények borítják a lankákat az út két oldalán. Ezért is lett Szőlősgyörök a Dél-Balatoni Borút tagja.

A falu azon települések közé tartozik, amely nem közvetlenül a Balaton partján fekszik, így a tó körüli zsúfoltság és nyüzsgés már nem éri el, viszont a célközönség, a borútvonalak túrázói mindenképp megfordulnak itt. Szálláshelyekben sincs hiány, több falusi vendégfogadó is várja a szálláskeresőket. Csaknem 140 ingatlan van német, holland, francia és osztrák tulajdonban. Szőlősgyörök központjában fekszik az 1820-ban klasszicista stílusban épített Jankovich kastély, melyet romantikus stílusba építettek át 1860-ban. 17 hektáros parkja védett, jelenleg a fővárosi önkormányzat tulajdonában van, ezért nem látogatható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.