„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Somogyvámos

Somogyvámos

A Balatontól délre, Külső-Somogy dombjai között fekszik a 810 lakosú Somogyvámos, Fonyódtól 24, Kaposvártól pedig 36 km-re. A faluból rendszeres autóbusz járatok indulnak Kaposvárra, a 26 km-re fekvő Marcaliba és az 5 km-re levő, vasúti összeköttetést biztosító somogyvári vasúti megállóhoz. A vidék sűrű erdőkkel, dús rétekkel tagolt, jó minőségű termőföld, kedvező éghajlat biztosít megélhetést az itt élő mezőgazdasággal foglalkozóknak.


A tiszta környezet is magyarázza, miért Somogyvámoson található az ország legnagyobb biofarmja.
 

A faluban feltárt avar temető és az Ihász-dülőben emelkedő Pusztatorony, egy XII. századi templom romja a korai megtelepedés bizonyítékai. A középkorban a mai Somogyvámos határában Csopak nevű falu feküdt, amely 1237-ben részben a szentmártoni apátság birtoka volt. A település a hódoltság alatt teljesen elpusztult, a neve is feledésbe merült. Remetepuszta már a tatár járás előtt is létezett apátsági majd királyibirtokként a területen. Az egykori Vámos falu korábbi helye a templomrom körül volt. Az 1575-ös adólajstrom Vámosfalva néven jegyezte fel 6 portával. A hódoltság megszűnésével 1715-ben 11 háztartást írtak össze.A falu xx. Századi történetét a két világháború, az azokat követő földreformok, majd a szövetkezeti mozgalom kibontakozása jellemzi. 1945 után a falu nagy fejlődést él át, burkolt utak, új iskola, 1961-ben villamoshálózat, vezetékes ivóvíz. A 1990-évek elején kiépült a telefon és a vezetékes földgáz hálózat is a településen.


A község 1990 óta saját önkormányzattal rendelkezik. A közel húsz esztendő látványos változásokat hozott a falu életébe.


Rendezett, tiszta utcák, portalanított utak várják az idelátogató turistákat. A térségi idegenforgalom kialakulóban.  A falu lakossága mezőgazdaságból és ipari munkákból biztosít megélhetést.

 

Puszta-torony


Az aranylón ringó gabonatáblák közül négyszögből nyolcszögletűvé formálódó templomtorony emelkedik ki, amely immár nyolc évszázada ellenáll a szeszélyes időjárásnak. E helyen megérinti a történelem a látogatót, hiszen ma is áll a Puszta-torony nyugati fala, látható a szentély maradványa és beleshetünk a felhők felé nyújtózkodó téglacsúcsos toronyba. A mostani látvány segít elképzelni a XII. században felépült templom egészét. Abban az időben e helyen volt Vámos falu. A romot újabban fehér festék borítja, amely a műemlék megóvása miatt került a külső felületre.

 

Emlékmű


Az első világháborúba 108 somogyvámosi férfi vonult be, közülük huszonkilencen soha nem tértek vissza a hadszíntérről, s 18 hadiözvegy és öt árva maradt utánuk. A hősi halottak nevét - akárcsak a második világháború áldozataiét - emlékmű őrzi a falu központjában, a római katolikus és az evangélikus templom közötti téren.

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.