„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Somogytúr

Somogytúr

Lankás somogyi dombok ölelésében, hegyes-völgyes, vadakban gazdag vidéken, pazar természeti környezetben található Somogytúr, a Balatontól mindössze 12 kilométerre délre fekvő alig ötszáz lelket számláló kistelepülés. A falu Balatonlellétől és Kaposvártól is könnyedén megközelíthető, hiszen a 67-es főútvonal keresztülvezet rajta. Az amúgy sem elenyésző forgalom évente három napra sokszorosára nő, ugyanis Pünkösdkor a somogytúri és a somogybabodi önkormányzatok területén rendezik meg a hagyományos off-road fesztivált, amelyre több tízezer terepjárós érkezik Európa minden részéből.

 
Somogytúr az oklevelekben Tuuri puszta néven 1082-ben szerepel elsőként, s az irat a veszprémi káptalan birtokaként említi. Később, a XIII. században templomos helyként maradtak fenn róla dokumentumok. Egy 1280-ban keltezett adománylevél szerint szőlőben és halastavakban bővelkedett, a XV. század végén pedig már mint több köznemesi család birtoka, vásárszabadalmat nyert mezővárosként jelenik meg az írásos emlékekben. A török hódoltság idején a fonyódi várkapitány, az endrédi, a koppányi és a szemesi török őrség is jogot formált rá. 1575-ben, a fonyódi vár bevétele után teljesen a török kezére került Somogytúr, s csaknem teljesen elnéptelenedett: 1580-ban mindössze hét portát írtak össze itt. Az újjáépítésre majd százötven évet kellett várni, de az új falu az úthoz közelebb épült fel. 1721-ben sövényfonásos, sárral tapasztott falú református imaházat emeltek a községben, amelyet a lengyeltóti birtokos, Lengyel Gáspár leromboltatott, s helyébe katolikus templomot építtetett.

 
A XX. század 30-as éveiben Somogytúr jelentős település volt, s környező falvakat és pusztákat is innen igazgatták. Napjainkban alig ötszázan élnek itt, s a településen nincs iskola. A lakosság egyre inkább idősödik, a fiatalok aránya pedig csökken. A Kunffy Lajos-emlékmúzeum mellett a Móricz Zsigmond Művelődési Ház várja a kultúra iránt fogékony látogatókat és a helybelieket. A kultúrházban könyvtár is működik. Somogytúrnak két szép temploma van. A falut átszelő 67-es főút mentén áll a jó állapotú református templom, a katolikus pedig a Kossuth utca végén emelkedő kis halomra épült. Az építkezés fő kezdeményezője gróf Jankovics János szőlősgyöröki földbirtokos volt. Rajta kívül az Inkey család segítette az egyházi intézmény építését. A katolikus templom melletti épületben működött az egykori iskola.

 
Somogytúr nevezetes látványossága a Kunffy-emlékmúzeum. A falu klasszicista stílusú, egykori Bosnyák-kúriájában élt és alkotott dr. Kunffy Lajos festőművész. A házhoz tartozó parkban álló egykori műteremből alakították ki a múzeumot, amelyben a neves alkotó festményeiből és személyes tárgyaiból álló kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. Dr. Kunffy Lajos jogot végzett, államtudományi doktorátust szerzett, s azzal párhuzamosan járt a budapesti képzőművészeti főiskolára. Festményein a magyar tájat jeleníti meg, bemutatja a falusi emberek életét, s híresek a cigányokat ábrázoló képei, de lefestette a somogytúri tiszteletest is.

 
A Balatonhoz közel eső települést szívesen látogatják a külföldiek, s előszeretettel telepednek le a csendes környezetben. A helybeliek közül egyre többen foglalkoznak falusi turizmussal, különösen az off-road idején keresik a vendégek a somogytúri házakat. A sárdagasztás idején a szórakozásé a főszerep, koncertek és egyéb látványosságok színesítik a versenyt, így nem csak az autósportok szerelmeseinek figyelme összpontosul ilyenkor az észak-somogyi községre.

 
Nyáron a pihenni, fürdeni vágyók, télen a külföldi vadászok látogatják előszeretettel ezt a tájat. A Kunffy Vadásztársaság tízezer hektáros területéből több mint nyolcezren lehet vadászni. A társaságnak csaknem száz tagja van, fele rendszeresen vadászik. A szép terület gazdag a vadakban: szarvas, őz és vaddisznó is él az erdőkben. A település kulturális életének mozgatói a nyugdíjasok, akik minden évben színházi előadással lepik meg a falubelieket. A színdarabot az idősek írják, rendezik és játsszák el, s jelmezeket és díszleteket is készítenek. Szereplésükkel nemcsak hazai pályán, hanem más települések rendezvényein is nagy sikert arattak.

 
Somogytúr komfortos település, több házba 2000-ben több millió forintot költöttek a gáz bevezetésére. 1997-ben eladtak egy önkormányzati ingatlant, majd befejezték a faluház építését, s rendezték a terület vízellátását is. A település kihasználatlan lehetősége egy kétszáz négyzetméteres malomépület, amely teljesen üres, de bármilyen célból a befektetők rendelkezésre bocsátaná az önkormányzat. A községnek a Balatonra épülő idegenforgalom kínál felemelkedési lehetőséget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.