„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Marcali

Marcali

Marcali története az 1274-es első írásos említés óta bőséges tárháza annak a kitartásnak, a településhez való ragaszkodásnak, amely az eltelt 730 év pártviszályai, forradalmai s háború között is megtartotta, mindig újjáépítette a települést. A ma jó infrastruktúrával, kitűnő földrajzi helyzettel rendelkező kisváros 13 ezer ember otthona; a Balaton üdülőkörzetének, a közel 40 ezer lelket számláló kisrégió községeinek legfőbb gazdasági, egészségügyi és kulturális szervező központja.

 

Nagyszerű iskoláink, művészeti csoportjaink, rendezvényeink, gazdag áruválasztékot kínáló üzleteink mellett a gondozott parkok, a műalkotások, a barátságos szőlőhegyi présházak nagyszerű borai és kiváló vadászterületek várják a hozzánk látogatókat.

 

2003-ban sikerült megvalósítani a város közösségének régi vágyát, felépítettük a város gyógyfürdőjét és szabadidő központját. Reálisnak tartjuk a belátható távon megvalósuló gyógyszállóval kapcsolatos terveinket is. A térségben betöltött szerepünk az M7-es autópálya révén is nő, s ez újabb lökést adhat a munkahelyteremtő beruházásoknak. 
A város a megye északnyugati részén, a belső-somogyi középtájhoz tartozó Marcali-hát keleti oldalán terül el. Naponta több mint nyolcvan helyközi autóbuszjárat érkezik ide, illetve indul pályaudvaráról. Átszállás nélkül érhetjük el Budapestet, Győrt, Baját, Mohácsot és Kaposvárt. Marcalin halad át a Balatonszentgyörgy-Somogyszob vasútvonal is. 


A Marcali-hát Balatonberény és Balatonkeresztúr között emelkedik ki a partot övező lejtős síkságból. A vidék folyóvizeinek végcélja a Balaton. A Kátyú Sári-csatornába, az északabbra csordogáló kis patakok Gombai-vízfolyás (Szent János-árok) néven együtt érik el a Marcali-víztározót.


A várostól délkeletre található a 8.000 hektáros Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet, amely 1991-től védett. Kezelője a Somogy Természetvédelmi Szervezet. A környezeti adottságok változatos élőhelyet biztosítanak szinte a Somogyra jellemző valamennyi állatfaj számára.

 
A madarak közül megtalálható itt a réti sas, a fehér és a fekete gólya, a fekete harkály, a nagykócsag, a vörös gém, és a cigányréce is. Említésre méltó a réti csík, a keresztes vipera, a csíkos hátú vízisikló, a mocsári teknős, a mezei és a csalitjáró pocok, a nagypele, a nyuszt és a vidra előfordulása. A vidéken szép számban láthatunk őzet, gímszarvast és vaddisznót, a gerinctelen állatok közül pedig 33 védett fajt tartanak nyilván. 


A város - mint balatoni háttértelepülés - többnyire inkább az átmenő idegenforgalmat szolgálja. A szállást keresőknek négy panzió 60 férőhelye mellett a középfokú iskolák kollégiuma és néhány magánház biztosít szálláshelyet.

 

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.