„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Lengyeltóti

Lengyeltóti

Lengyeltóti olyan kisváros, ahol a népi-, és a polgári hagyományok ötvöződnek.

A kisváros szó szerint kertváros is a Balaton-melléki Nagy-berek közelében, gyönyörű természeti környezetben. Határában a Kék-tó üdülőfalu tópartja igazi üdülőparadicsom. A pusztaberényi településrész a lótenyésztésről híres.

Lengyeltóti határában példásan művelt szőlőskertek, barackosok váltakoznak, és nem túlzás, hogy Közép-Európa legnagyobb dióültetvénye található itt. A patakok szabdalta dombok, völgyek túrára csábítják az erdőjárókat.

A település nevét először - Villa Tout - formában XII. századi források említik, a régészeti leletek azonban jóval a honfoglalás előtti kultúrákra utalnak. A honfoglalás idején Koppány szállásbirtokához, annak központjához, Somogyvárhoz tartozott a környék.

 

A település Tóti elnevezése a lázadó vezér leverését követő szláv betelepülőkre utal. A másik névadó a nevezetes Lengyel család, akik hosszú időn át jelentős birtokosok voltak. Az őket követő tulajdonosok közül a XIX. század második feléből kiemelendő a Zichy család, amelynek kastélya ma is látható.

Lengyeltóti pusztaberényi településrésze az ottani lótenyésztés hagyományairól már a XVI. században ismeretes volt. A majorság istállóit 1982-ben újították fel, és oda került Ludwig von Bayern királyi herceg adománya, a Furiosó-ménes. A Hács felé mutató tábla irányítja a látogatót a Kék-tó üdülőfaluba, amely igazi üdülőparadicsom mindazoknak, akik szeretik a fürdőzést, a horgászatot és az erdei túrákat.

Lengyeltóti 1950-ig járási székhely volt, ma is a környék kistérségi és gazdasági központja, 1992-től város. A település közutak találkozópontja, innen ágazik el az út nyugatra, Buzsák irányába, Fonyód felé, Hácsra, vagy Szőlősgyörökön át Balatonboglárra. Vasúton, a Kaposvár-Fonyód vonalon érhető el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.