„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Kisberény

Kisberény

Kisberény Somogy megye északi részén, a Balatontól 15 km-re délre, a Pogány folyó völgyében fekszik.

 

A település neve először az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben fordul elő Beren alakban, mivel ekkor a somogyi főesperességnek már plébániája volt itt. Két évszázad múltán, 1536-ban két Kisberény került az adólajstromba. Az egyik
Török Bálint birtoka volt, a másikon Peresznei Istvánné, Peresznei Egyed, Lengyel Boldizsár és a Szentmiklósi Pálos Rend osztoztak. A Pannonhalmi Apátság 1660. évi dézsmaváltság jegyzéke már Pető László jószágaként tünteti fel a környéket, mely fél évszázaddal később a Jankovich család tulajdonába került és maradt egészen a XX. század első harmadáig.1914-ben Jankovich Bésán József volt itt a földesúr. Ekkor a településhez tartozott Gyula-puszta és Lippa-puszta is.

 

Kisberényben olyan közeli a zöld erdőség, mely a völgyben fekvő apró települést körülöleli, hogy a kertek vége a rengeteg széléig fut. Jellemző fafajta e vidéken a méhészek kedvelte akác, valamint az enyhe dombokon és a védett völgyekben egyaránt jól terebélyesedő tölgy-és cserfa.


A táj különlegessége tavasszal, hóolvadáskor a napsütötte domboldalakat beborító hóvirágszőnyeg. Május elején az illatos gyöngyvirág, nyáron a györgyike gazdagítja a flórát. Jellegzetes itt a borostyán és a védett szúrós csodabogyó, melyet már a rómaiak is díszítőnövényként tartottak számon. Az erdőt járó a Pölelaki-forrás tiszta, hűs vizével olthatja a szomját. Innen továbbhaladva pedig a gárdonyi halastavakhoz vezet az erdei ösvény.


A szerencsés kiránduló előtt olykor felbukkan egy-egy őz, szarvas vagy vaddisznó. Az erdőségek védelmében a somogyi nagyvadállománynak szinte valamennyi faja jelen van.

 

Talán legszebb Hács felől megközelítve. A ma még földes út előbb kedves erdőbe ér, majd a egy meredek domb hajlatában eléd szaladnak a berényi házak. A környék szelíd dombjainak, völgyeinek nyugalmas erdeiben szép számmal élnek nagyvadak. (A berényiek eredetileg - mint említést nyert -, első királyainkhoz hű hadi népek voltak.) A falu nevezetes elszármazottja, tanítója Gergely Isván Béla találta fel a keltető – és nevelőgépet.

 

A berényi hóvirágmező, majd tengernyi gyöngyvirág közismert látnivalója a környéknek. Az erdők – mint a környéken mindenütt – kedvelt vadászhelyek.

 

A Nagyberek és a Pogány völgyi erdők növényi -, és állatvilága már nem az egykori ősvadon, de számtalan értéket megőrzött a régi időkből. Aszfaltúton Lengyeltóti és Öreglak között, balkéz felé térve érhető el. Az utóbbi időkben az elszármazott berényiek és a külföldiek is felfedezték, házakat vásároltak és újítottak fel.

 

Kisberény szülöttje Szűcs László, aki a Járműkutató Intézetben alkotta meg a magyar Ikarusz-buszt, neve fémjelzi a differenciálmű és a szervokormány létrejöttét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.