„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Kelevíz

Kelevíz

A 377 fő lakosú kisközség a 68-as út mellett található, Marcali várostól néhány kőhajításnyira. 

A faluhoz tartozik a nyugatra elterülő Léhner-puszta is. A rendezett kis faluban az utóbbi években több család is foglalkozik falusi turizmussal.
Középkori eredetű település, nevét 1273-ban írták le először. Az oklevelek megemlítik egykori plébániáját is. Az ősi település Barapuszta helyén állott. Az 1563. évi összeírásban nyolc házzal szerepel, míg a XVIII. század második felében már nem említi semmilyen forrás. A török hódoltság alatt elpusztult falu a XIX. század elején települt újra. A második világháborúban szinte minden épület jelentős kárt szenvedett. A lakosság többsége napjainkban is a mezőgazdaságból él.
A Gyótai-erdő sok érdekességet kínál a látogatóknak. Matuzsálemi korú tölgyeket láthatunk, találkozhatunk vaddisznókkal, őzekkel, szarvasokkal. A tavak környékén sok madárfaj előfordul.


LÁTNIVALÓK: 
Tudás Háza: 2004. május 1-én lett átadva. 
Római katolikus templom: 1910-ben épült az akkori szokásoknak megfelelően. Ünnepeken az istentisztelet, hétköznapokon a tanulás és kultúra háza volt. 
Cím: 8714 Kelevíz, Vörösmarty u. 46.

 
Márki tanya: A volt Fándli-malom helyén létrejött tanya területén különböző őshonos állatfajtákat (szürke marhát, mangalicát, rackát) csodálhat meg a látogató, és lovaglásra is van lehetőség. A tanyán panzió is működik. 
Cím: Külterület 

 

Léhner-puszta kúriája: a XIX. századi épület ismét régi pompájában tündököl. Magánterület, de a Gadányba vezető útról is jól látható. 
Cím: Léhner-puszta

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.