„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Hollád

Hollád

Hollád a Marcali-hát északnyugati lábánál települt kisközség. Hollád nevét Tikoséval egy oklevél említi először 1496-ban, mint Szenyér várának tartozékát.

1536-ban kelt adólajstrom már önálló településként tartja számon. A török szinte porig rombolta a falut. A település csak 1712-ben építik újjá. 1726-tól a Festeticsek, később az egyház birtoka. 1932-ben iskolát építettek, jelenleg ez a templom. A falu 1950-ig Balatonszentgyörgyi körjegyzőséghez tartozott. Utána 1964-ig önálló tanács irányítja a települést. Ezt követően ismét Balatonszentgyörgy székhellyel közös tanács lett. 1992-2004-ig Vörs községgel körjegyzőségben működött. 2005 januárjától Balatonszentgyörgy – Hollád – Tikos - Vörs közös Körjegyzőségben működik.
A falut érinti a 7-es főút. A legközelebbi város Marcali, 17 km-re van, csaknem ilyen távolságra fekszik Keszthely.

7 km-re van Balatonszentgyörgy, amelynek vasúti csomópontja és munkalehetőségei révén meghatározó szerepet játszik a község életében.

A Balaton közelsége, a Kis-Balaton Tájvédelmi körzet növény és állatvilága kedvező turisztikai és idegenforgalmi adottságokat jelentenek. Hollád község tagja a Kis Balaton Térségi Társulásnak. A falutól Nyugatra a nagy kiterjedésű cser, gesztenye, tölgyerdőknek gazdag az állatvilága. A termőföldeket a Dél-Balaton Szövetkezet műveli, melynek központja Balatonszentgyörgy.

Hollád község önkormányzata önállóan, szabadon, demokratikus módon, széleskörű nyilvánosság ellenőrzése mellett intézi a település közügyeit, gondoskodik a helyi közszolgáltatásokról, a helyi hatalom önkormányzati típusú gyakorlásáról.
Állandó lakosok száma: 304 fő.

A község elöregedő, 130 nyugdíjas van a faluban. Ez a korosztály és még egy-két fiatalabb a mezőgazdasággal foglalkozik.

Tartós munkanélküli: 31 fő ennek egy része nyáron szezonális munkára elhelyezkedik. Szociális segélyezett 3 fő.

Gyermekvédelmi támogatásban 56 fő részesül.
A község nagy terjedelmű, sok a kiépítetlen belterület, így a kommunális szolgáltatások, pl. a közvilágítás is többe kerül.

A községben kiépített ivóvízhálózat, melyet az elmúlt évben kötöttünk rá a regionális vízműre. A lakások 38%-ában fűtenek vezetékes gázzal. Az általános iskolások a balatonszentgyörgyi körzeti iskolában tanulnak.

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.