„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Hács

Hács

A település a Somogy megye északi részén a Balatontól 18 km-re fekszik. 
Hácsot az 1332-37-es pápai tizedjegyzékek már említették. A hódoltság idején elnéptelenedett a település. Azt, hogy milyen volt fénykorában, bizonyítja katolikus temploma. A XVIII. században a Jankovich családé lett a birtok, majd a Pongráczoké. Tőlük Kacskovics Mihály vásárolta meg. Később az Inkey család németeket telepített le (a XIX. század elején). Evangélikusok voltak, templomot (1855), iskolát építettek. 1860-tól a Zichyek birtoka lett az uradalom. 1867-ben a fél falu leégett.

1905-ben a megye legnagyobb, szervezett aratósztrájkját szervezték meg a hácsiak.
Az erdőkkel körülvett falu védett völgyben fekszik. Az akác, tölgy és fenyő alkotta erdőség kedvelt élőhelye a szarvasnak, őznek és vaddisznónak.

A jó termőföldek eltarthatják a megfogyatkozott számú családokat. A rendszerváltást követően iskolát építettek, de az azóta is kihasználatlan. Hácsot - joggal - újra éledő falunak tartják. A mezőgazdaság, az állattenyésztés (jól működő -fejlődő borjúnevelő telep létesült) mellett a turizmusra építenének a hácsi emberek. Ennek egyik formája az, amikor a nem lakott házakat felvásárolják a külföldiek.

 

A napjainkban már elnéptelenedett Béndek-pusztán középkori templomrom található, melyet gyalogosan lehet megközelíteni egy kellemes sétával a szép természeti környezetben.

 


A másik - legalább ilyen hasznos, vagy hasznosabb lehet - a hácsi halastó campinggel rendelkező horgásztóvá átalakítása. Nemkülönben fejlesztésre érdemes a Gárdonypusztai halastó és környezete. (Itt villany is van, csak a szilárd út hiányzik.) 

 

A szomszédos Béndekpuszta ma már nemcsak nevében, valóságosan is puszta, csak a (gótikus) templomrom és emlékeztet az egykori virágzó településre.

A középkori falut írásban 1331-ben említették először. A helyi népmonda szerint a falu lakói a török elől ide menekültek, és a felgyújtott templomban halálukat lelték. 
1857-ben építtették - vélhetően a Kacskovics földbirtokosok - a rom előtt található klasszicista kápolnát. (Az ősi település még az 1970-es évek elején is lakott volt.)

 

 

 

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.