„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Gyugy

Gyugy

Balatonboglártól 10 kilométerre délre fekszik.

 
Keleti határában az erdőkkel borított dombokon gyakori a dió; valószínű ez a csonthéjas gyümölcs a település névadója; régiesen ugyanis a diót gyugynak nevezték. Minden bizonnyal ezért lett a kis falu címerének egyik meghatározó eleme a termő dióág, a másik fő elem az aranymedve. A tatárjárás előtti időkben ugyanis a Bő nemzetségbeli Izsép tulajdona volt ez a vidék, akinek ez volt a címerállata.
Gyugy már az avarkorban is település volt. Ennek tanúja a Kossuth utcában talált avar kori temető. A honfoglalást követően 1238-ban a Bő nemzetség Izsép tagja szerezte birtokul a vidéket. A honfoglaláskor és az azt követő évszázadokban hatalmas dió-erdők voltak a vidéken. Honfoglaló őseink a diófát „Gyugy”-nak hívták, amit a település neve is őriz. A katolikus templom 900 éves, az Árpád-korban épült, román stílusban. A „Gyugynak harangot hozott a víz” legenda miatt lett Gyugy búcsújáró hely.
A régmúlt emlékei még az utóbbi években is felszínre bukkannak: 1996-ban egy gazda mezei munkája közben sírokra lelt. A múzeumi szakemberek megállapították: avar temetkezési hely volt itt. A terület régészeti feltárása folyamatban van.
A XX. század utolsó évtizedében látványos és gyors megújuláson ment át a kis település. A "Legyen szebb a mi falunk" megyei pályázaton díjat kaptak, és folyamatosan sokat tesznek a "Virágos Magyarországért" országos mozgalom jegyében. Az utcákon, a köztereken lévő virágos parkok, a hangulatos madáretetők látványa csalogatja a szép környezetet kedvelőket.

 

Nevezetességei

• Árpád-kori temploma a község fölötti dombon áll. Az ezredforduló éveiben történt  
   meg régészeti föltárása és helyreállítása. A somogyi Balaton-part egyik román stílusú
   gyöngyszeme ez a műemlékünk. 
• Kacskovics-kastély 
• 2007 Felszentelt Örökké valóság parkja

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.