„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Buzsák

Buzsák

A több mint 500 éves település virágzó hagyományai, építészeti látnivalói, hagyományos rendezvényei jelentős idegenforgalmi  vonzerővel bírnak.


A XV.-XVI. Században nagy számú dalmát, ill. illír, horvát nemzetiségű család telepedett le a területen, és az általunk hozott tradíciók átfonták az itt élők életét. Kialakult egy olyan jellegzetes kultúra, amely csak erre a közösségre jellemző.


A település a Kis-Balaton és Balaton Felvidéki Nemzeti Park tájvédelmi körzetébe illeszkedik. 

Buzsák legrégebbi műemléke az egyhajós, félköríves szentélyű román kori Fehér Kápolna, amely egy Akts nevű, elpusztult középkori település plébániatemploma volt.


1704-ben készült faragott szőlőindás reneszánsz faoltára jelenleg a római katolikus templomban tekinthető meg.

 

A katolikus templomot 1791-ben szentelték fel, gazdag buzsáki hímzéssel készült miseruha és oltárterítő gyűjteménye országszerte ismert.

A János-hegyi pincesor műemlék, nádfedeles pincéiben a gazdák gyönyörű természeti környezetben kínálják boraikat.

 A Pünkösdi Találkozón folklórprogram, főzőverseny és borverseny, a Buzsáki Búcsún folklórműsorok, népi iparművészeti bemutató és vásár, a Szüreti Napokon főzés – ételkóstolás, szüreti bál és lovakkal, lovaskocsikkal, a kocsikon ülő táncosokkal hagyományos szüreti felvonulás várja a községbe látogatókat. Az ősi dal- és tánckultúrát a Hagyományőrző Népi Együttes és az Asszonykórus fellépésein ismerhetjük meg.
 
A Buzsáktól 5 km-re található Csisztafürdőt 42 °C –os, ásványi anyagokban gazdag  gyógyhatású melegvize miatt sokan keresik fel. A gyógyvízre olajkút fúrása során akadtak. A fürdő gyógyvize egészen kitűnő összetételű és az ásványi anyagok sűrűsége igen magas, egy liter vízben 5200 mg oldott anyag található.

A 700 méteres mélységből feltörő termálvíz ásványi anyagokban gazdag, hidrokarbonátos, kénes, nagy mennyiségű szénsavat is tartalmazó összetételénél fogva alkalmas fürdőkúraként alkalmazva mozgásszervi, nőgyógyászati és reumatikus betegségek kezelésére, ivókúra során fogyasztva pedig a gyomorhurutos betegségeket gyógyítja.

A fürdő területén étkezési lehetőségek és természetgyógyászati lehetőségek állnak a fürdőzők rendelkezésére, ezzel fokozva komfortérzetüket.
 
Az Önkormányzat Képviselő-testületének programjában prioritást élvez Csisztafürdő további fejlesztése és a Csisztafürdőt Fonyóddal összekötő út megépítése.

Községünkben – az eltelt néhány év

Községünkben lévő Tourinform Iroda koordinálja és szervezi a kistérség településeinek idegenforgalmát is.

alatt – teljesen kiépült az infrastruktúra. Községünk nagy része a turizmusból él, így a várható nagy beruházások a foglalkoztatottságot szinte teljes egészében megoldanák településünkön és részben a kistérségben is.
 

Szeretnénk, ha településünk a kistérség idegenforgalmi, kulturális  és népművészeti központja lenne. Erre való törekvésünket erősítette  meg   2005. augusztus 14-én, a Buzsáki Búcsú ünnepén a Somogy Megyei Önkormányzat. A rendezvény alkalmával Dr. Gyenesei István, a Somogy Megyei Közgyűlés Elnöke   „Örökségünk – Somogyország Kincse” kitüntetést adományozott községünknek, Buzsák népművészetének. Az eddigi eredményeink bíztatást adnak további terveink megvalósításához, amelyek egyben településünk jövőjét határozzák meg – reményeink szerint hosszútávon.

Falunk megbecsüléssel és szeretettel vár és fogad minden jó szándékú érdeklődőt, vendéget, kérjük látogassanak el hozzánk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.