„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Balatonszentgyörgy

Balatonszentgyörgy

Bár nem tartozik közvetlenül a Balaton parti községek közé -, kedvező földrajzi helyzete lehetővé teszi, hogy mind jobban bekapcsolódjon az idegenforgalomba.

 

Balatonszentgyörgy a Balaton délnyugati csücskénél fekszik, a Zala folyó mellett, a Kis-Balaton Természetvédelmi Terület határában. A község a déli Balaton-part és Somogy megye kapuja. Aki a Budapest-nagykanizsai főút felől érkezik hozzánk gépkocsival, a Somosi dombtető gyönyörű panorámája fogadja. Elérhető távolságban ott csillog a Balaton víztükre; kicsit lejjebb a völgyben található a község, a házak közül kiemelkedő római katolikus templomával. 

 

Jó közlekedési lehetőségei miatt a déli part nagyon fontos vasúti, postai, ipari középpontja.

A római és a népvándorlás-kori leletek bizonyítják, hogy ősidők óta lakott e hely. Mai nevével 1722-ben alakult községgé.

Balatonszentgyörgy 1680 lakost számlál, a hozzá tartozó Battyánpusztával együtt. Szépen fejlődő, jó infrastruktúrájú, egyre gyarapodó település.

Műemlékei közül figyelemre méltó a faluszéli erdőben található Csillagvár Múzeum, mely nevét külső csillag alakjáról kapta; mint építészeti ritkaság, egyedülálló Magyarországon.

A barokk hatású nádfedeles Talpasházban a falu múltját bemutató néprajzi és írásos dokumentumokból készült kiállítás látható. 

A Művelődési Ház  -12.000 kötetes könyvtárával - az otthona a Kis-Balaton Táncegyüttesnek, amely több mint 40 éves fennállása alatt Európa számos országába vitte el szűkebb környezete és a magyar néptánchagyomány kincseit.

Balatonszentgyörgyre minden évben több turista látogat el. A Balaton-parti nyüzsgésből ideérkező vendéget a falu csendje és nyugalma várja. A természet és a falusi ember vendégszeretete igazi kikapcsolódást nyújt. 

 

Programként ajánljuk még: a balatonberényi naturista kempinget és strandot,  a keszthelyi Festetics-kastélyt, illetve a három híres gyógyfürdőt: Hévízt, Kehidakustányt és Zalakarost.

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.