„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Balatonújlak

Balatonújlak

Balatonújlak Balatonkeresztúrtól két és fél kilométerre fekszik, a falu azonban sajnos már csak nevében idézi a magyar tengert; napjainkban már nem a tóparton fekszik. A távolság azonban nem akadály a turisták számára, akik pár percnyi autózást követően megpillanthatják a Balatont.

A község határában feltárt leletekből arra lehet következtetni, hogy egykoron egy nagyobb pannon falu lehetett itt. Középkori múltjára utaló emlékek 1403-ban jelentek meg.


1726-ban Harrach Rudolfnak adták a térséget. A földesúr a Rákóczi szabadságharc idején hadi szállításokból meggazdagodott és a királyi család által is pártfogolt német főrangú család leszármazottja volt. Tőle vásárolta meg Újlakot 1733-ban Hunyady István és Antal. Utóbbi ága később bárói, majd grófi címet kapott és felvette a Kéthelyi nevet. Bél Mátyás 1731-ben, somogyi útja alkalmával említi a települést, amely Kéthellyel együtt a Hunyadyaké volt.

Balatonújlakot nem kímélték a történelmi viharok, a II. világháború idején a frontvonal miatt a lakosságot Vörsre, Holládra illetve Balatonszentgyörgyre költöztették, s csak hosszú idő múlva térhettek vissza otthonaikba. A világégésben elhunyt újlakiak nevét emléktábla őrzi. Ma a falu a marcali kistérséghez tartozik.

A Balaton-part rohamos fejlődésének köszönhetően három község Balatonújlak, Balatonkeresztúr és Balatonmáriafürdő szinte teljesen egybeépült. Balatonújlakon az elmúlt évtizedekben tapasztalt elvándorlás megállt; ma már több mint hatszázan élnek a nagyszerűen közművesített településen.

A jövő lehetősége lenne, ha a környék borászatait bekapcsolhatnák a balatoni borútba, hiszen a dombokon nemes tőkéken terem a szőlő. A Balatonújlaki-hegy a kéthelyi Baglas nyúlványa, s ősidőktől termesztenek itt szőlőt, a XIX. században pedig számos pincét építettek fel, amelyek ma is megfelelő állapotban vannak.

Az ovisok és az iskolások a szomszédos Balatonkeresztúron tanulnak, a gyerekeket egy önkormányzati kisbusz szállítja nap, mint nap. Érdekes látnivaló a híres népi építkezésből fennmaradt kontyos, nádfedeles ház, amelyekből három is áll itt.

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.