„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Balatonmáriafürdő

Balatonmáriafürdő

A község teljesen egybeépült Balatonkeresztúrral. A települések nyugati partjairól páratlan szépségű panoráma nyílik a Balatonra.
Ahol a Balaton nyugati medencéje a legszélesebb, s ahonnan talán a legszebb kilátás nyílik a szemközti oldal hegyeire, ott fekszik az alig 630 lakosú Balatonmáriafürdő. Története párhuzamos Balatonfenyvesével, hiszen mindkettő  a múlt század filoxérajárványnak, majd a századfordulón kezdődött fürdőkultusznak köszönheti létét. 

A település nevében megörökített Mária, Széchenyi Imre gróf felesége volt. Ide telepítették  az új szőlőskerteket, melyeket a szőlővész által tönkretett gazdák vehettek bérbe. Ezt a munkát irányította Széchenyi Imre, a "szőlőhegy" új lakói pedig hálából felesége nevét választották településük elnevezésére.

 

A szőlő- és borkultúra egészen az 1970-es évekig fennmaradt, és fellendült a fürdő élet is, mivel a gazdák nyáron a házakat bérbe adták a pihenni vágyóknak.
A vasúti megállóhely létesítése után olyannyira felgyorsult a fejlődés, hogy 1902-ben már hajókikötőt terveztek; ez azonban csak 1969-ben valósult meg. 1912-ben épült az első, 36 szobás szálloda, a Park Szálloda. Ezután sorra épültek a panziók, lakóházak, így rövid időn belül a Dél-Balaton egyik legkedveltebb üdülőhelye lett Balatonmáriafürdő. 
A község mai végleges nevét Rakovszky Iván belügyminiszter 1927-es rendelete szabályozta, melynek értelmében a helység Balatonmáriafürdő lett és községi rangot kapott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.