„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Balatonlelle

Balatonlelle

Balatonlelle Somogy megyében, a Balaton déli partján, Siófoktól nyugatra, Budapesttől 136 km távolságra fekszik. Vasúton, a 7-es és 67-es műúton személygépkocsival és busszal egyaránt kényelmesen megközelíthető. Lellén két benzinkút segíti az autók forgalmát, valamint szerviz-szolgáltatás is igénybe vehető.
A Balaton vizén sűrű hajóközlekedés bonyolítja le a forgalmat, melynek vérkeringésében Lelle is fontos szerepet tölt be.

 

Balatonlelle a történelemben


A város a Balaton déli partjának egyik legősibb települése. A legrégibb magyar nyelvemlékben, a Tihanyi Apátság 1055. évi alapító levelében már található utalás a Lelle területén lévő Szent Kelemen Bazilikára, mely a nagy Hadiút mellett állott. Központi fekvése miatt a település elszenvedte a tatár és a török dúlását, ám újra és újra benépesült. A Millenium évében, 1896-ban kezdték a budapestiek felfedezni a Balaton jótékony hatását. 1904-ben már fürdőegyesület alakult, mely meghatározó volt a település fejlődésére, kultúrtájjá téve azt.


1928-ban Lelle a szép "Villasor" kialakításának elismeréseként "gyógyfürdő" minősítést kapott és a Balatonlelle nevet vehette fel. Ezt követően számtalan tudós, művész választotta pihenő-, alkotóhelyéül, s ez ma is így van. 1946 és 1948 között a Magyar Köztársaság elnökének rezidenciája is itt a Villasor centrumában volt. 1979-ben Balatonboglár és Balatonlelle egyesítésével a Boglárlelle nevet, majd 1986-ban városi rangot kapott a település. 1991-ben ismét önálló várossá vált.
A virágos Lellének ismert település hagyományait megtartva és ápolva őrzi a fürdőkultúra értékeit, az itt élők pedig a régóta híres vendégszeretetükkel várják a kikapcsolódni érkező turistákat.


Élményfürdő a Balaton partján 

 

A magyar tenger déli partján fekvő Balatonlellén több mint 2 km hosszú, jól felszerelt szabadstrand várja a víz szerelmeseit.

 

A fürdő gyermek és felnőtt élménymedencéje, valamint úszómedencéje mellett, szaunákkal, gőzfürdővel, szoláriummal, masszázzsal várja a pihenni vágyókat.


A medencék vize fűthető, így hűvösebb időben is alkalmasak a fürdőzésre. 2003-ban és 2004-ben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kék zászlóval jutalmazta a balatonlellei strandok kiváló vízminőségét. Szintén 2004-ben a Balaton régió legvirágosabb strandja kitüntető címet is elnyerte.
A napfény strand élményfürdőjének legújabb szenzációja a négypályás óriás hullámcsúszda, mely nagy sikernek örvend vendégeink körében.

Szálláshelyek, vendéglők


A városunkba érkező vendégek igényeinek és pénztárcájuknak megfelelően választhatják ki a szállásukat a családi házak, panziók, szállodák közül.
A vendéglők, éttermek, ételbárok, halászkertek pedig az ételek széles választékával várják a magyaros különlegességeket kedvelőket.  Az ízletes vacsorához hangulatos, romantikus környezetet teremt számos vendéglátóhely, ahol zenekar is szórakoztatja a betérőket. A településen magas színvonalú szolgáltatásokat - fodrász, kozmetikus, szolárium, stb. - vehetnek igénybe vendégeink, valamint az üzletközpontokban kedvükre válogathatnak a gazdag kínálatból.


Múzeumok 


Balatonlellén látható a déli part egyetlen vörös kőből emelt temploma, melyet Árkay Bertalan műépítész tervezett. Belső díszítése, egyedülálló festett üvegablakai, az oltár feletti mozaik és az itt őrzött festmények mind páratlan művészi értéket képviselnek. Parkjában Lékay László bíboros-hercegprímás szobra áll. (Balatonlelle, Kossuth L. u. 81.)
Az 1700-as évek végén épült parasztház ad otthont a Kapoli Múzeumnak (Balatonlelle, Kossuth L. u. 35.). A földszinten két állandó kiállítás keretében idősebb és ifjabb Kapoli Antal somogyi pásztor-fafaragómesterek, kiváló népművészek munkái, és Rodin tanítványának Ligeti Miklós szobrászművésznek alkotásai tekinthetőek meg. A múzeum tetőtéri galériájában neves kortárs művészek időszakos kiállításaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Gróf Somssich Pongracz afrikai trófeagyűjteményét mutatjuk be a 2000. nyarán nyílt Afrika Múzeumban. A számtalan kapitális trófeát felvonultató állandó kiállításban kultikus szobrok, eredeti használati tárgyak és Közép-Afrika teljes élővilágát bemutató fotók és illusztrációk is helyet kaptak. Az egyedülálló magángyűjtemény idegen nyelvű ismeretterjesztő anyaggal is várja a látogatókat egész éven át.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.