„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Hírek Gödöllőn kezdődött el az EU vízstratégiájának megalapozása

Gödöllőn kezdődött el az EU vízstratégiájának megalapozása

„A Japán atomkatasztrófa ismét bizonyította, hogy a környezetünket csak együtt, összefogással védhetjük meg. A természet, ezen belül a levegő, a víz, nem ismer országhatárokat" – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az EU környezetvédelmi minisztereinek informális ülését követő sajtótájékoztatón.

Első alkalommal fordult elő, hogy az unió 27 tagországának környezetvédelmi tárcavezetője Magyarországra érkezett. A gödöllői tanácskozáson - amelyen részt vett, Janez Potočnik az unió környezetvédelmi biztosa is-, a magyar elnökségi prioritások egyik legfontosabbika, a vízpolitika szerepelt a napirenden. A politikusok Európa vízkészleteinek jövőjéről, a fenntartható vízgazdálkodásról, a szélsőséges időjárás következményeinek – árvizek, belvizek, aszályok – kivédésének lehetőségeiről cseréltek véleményt. Fazekas Sándor a megbeszélés után kijelentette, hogy jövőre készülhet el az EU vízstratégiája, amellyel kapcsolatban már az idén júniusban, még a magyar elnökség alatt egyhangú következtetéseket szeretne elfogadtatni a Tanács ülésén.

Karl Friedrich Falkenberg, az Európai Bizottság környezetvédelmi főigazgatója hangsúlyozta, hogy Gödöllőn indult el az Unió új vízstratégiájának megalapozása, itt kezdték meg a párbeszédet erről a kiemelt jelentőségű kérdésről a tagállamok miniszterei.

A politikus kifejtette, hogy a víz nem csupán a táplálkozás miatt nélkülözhetetlen, hanem rendkívül fontos a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és az energiagazdálkodás területén. Ezért is elengedhetetlen, hogy megőrizzük vízbázisainkat, biztosítsuk a fenntartható vízgazdálkodást és előrelátó tervezéssel befolyásoljuk a kontinens vízkészleteinek jövőjét.

Az EU vízstratégiája illeszkedik majd a víz keretirányelvhez, amely szerint a tagállamokban 2015-ig javítani kell minden felszíni és felszín alatti víz minőségén mondta a főigazgató.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a víz nemzeti örökség és a 21. század legfontosabb természeti kincse.

Az Informális Környezetvédelmi Tanácsülés végén ötoldalú Mura-Dráva-Duna bioszféra rezervátum létrehozásáról szóló nyilatkozatot írtak alá Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szerbia és Szlovénia szakminiszterei. A magyar kezdeményezésre született példaértékű program célja, hogy a térségben határokon átnyúló, a természeti értékek megőrzését segítő védett övezet jöjjön létre.

Forrás: agrarhirek.hu

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.