„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Hírek Aranyat érő fekete gyémánt

Aranyat érő fekete gyémánt

Mi lenne, ha szarvasgombaíze lenne a lekvárnak, az olajnak, a libamájnak, sőt a kolbásznak is? Ebből az ötletből ma már egy vállalkozás él meg. Sokan rácsodálkoztak az Aranyszarvas- gomba Kft. standjára a kézműves magyar élelmiszerek legutóbbi vásárán. A standon láthattunk legalább húszféle üveges konzervet vagy félkonzervet, és szinte mindegyikben szarvasgomba rejtőzött. Az a ritka erdei csemege, aminek kilóját nyolcvanezer forint körül árulják pár hazai piacon.

A drágaságból jut külföldre is, hogy a gasztronómiában homorítsanak vele a mesterszakácsok. Az ő példájukat követve két fiatal magyar szakács, Őszi Balázs és Dunszt Zsolt úgy döntött, hogy egy vállalkozást alapoznak erre a rücskös, fekete gyémántra. Szerintük hazánk szarvasgomba-nagyhatalom, és ezt az értéket meg kell mutatni a nagyvilágnak is. A két fiatalember négy éve hozta létre a vállalkozást, de előtte két-három éven át kísérleteztek a termékekkel. Az alapítók közé pedig bevontak egy jó kapcsolatokkal rendelkező kereskedőt és egy szarvasgombavadászt is, aki kutyája segítségével gondoskodik az alapanyagról. Ezentúl még kapcsolatban állnak a Dunakanyar Szarvasgomba Egyesülettel is. Ma már több mint húszféle terméket készítenek, saját receptúra alapján. Őszi Balázs szerint így azok is megismerkedhetnek a szarvasgomba ízvilágával, akik frissen nem jutnak hozzá. De ha be is szerzik, nem biztos, hogy szakszerűen használják fel, hiszen a szarvasgombát leheletvékonyan kell szelni vagy reszelni az ételekre, mivel fűszerként szolgál. Azzal bolondítják meg például a pesztót, amivel aztán leveseket, főzelékeket, mártásokat, salátaönteteket lehet tovább ízesíteni. (A pesztó az olaszok kedvenc fűszerkrémje, ami bazsalikomlevélből, hidegen sajtolt olívaolajból, fenyőmagból, parmezán sajtból és fokhagymából készül.) A szarvasgombától új ízt kap a szőlőmagolaj, a balzsamecetszósz is. A lekvárok világát pedig már önmagában is izgalmassá teszi a cékla, a paradicsom, a sárgarépa vagy a lila hagyma, de hogy ezeket még fel is lehet dobni egy kis fűszerrel, az már a gourmandok számára is újdonságnak hathat. A kísérletező kedvű szakácsok még a mangalicazsírt, a marcipánt is beszarvasgombázzák, sőt találtak egy vállalkozó szellemű hentest, aki a kolbászba is bedolgozza.Az olívaolaj kivételével a legtöbb alapanyagot hazai termelőktől szerzik be, a lekvárt például Szatmárból, a hagymát Makó környékéről. A gyártásnál mindig személyesen ott vannak, hiszen még nincs saját feldolgozójuk. Amint ez megtehetik, építenek: úgy látják, nagy jövője lehet ezeknek a speciális, prémium kategóriájú élelmiszereknek. Egyelőre fontosnak tartják a fogyasztókkal való közvetlen kapcsolatot, a személyes árusítást, de termékeik kaphatók már delikátboltokban, sőt egy-két áruházláncban is. Ugyanakkor beindult az export is, főleg az osztrákok, a németek és az angolok érdeklődnek e különlegességek iránt.Vágyfokozó?Mint a legtöbb gombaféle, csekély kalóriatartalommal rendelkezik. Magas a B-, D- és K-vitamin-tartalma, ami azonban egészségügyi szempontból az elfogyasztott kis mennyiség miatt még a viszonylag sok szarvasgombát evőknél is jelentéktelen. Nem tápértéke, hanem íze miatt fogyasztjuk. Régóta számít afrodiziákumnak, de vágyfokozó hatása nem bizonyított. Tény viszont, hogy tartalmaz egy androsztenol nevű nemi illatanyagot, amit az emberi szervezet csak kamaszkorban kezd termelni, utána pedig mennyisége fokozatosan lecsökken. Állítólag ennek jelenlétében mindkét nem érzékenyebbnek, intelligensebbnek, vonzóbbnak és bizalomra méltóbbnak látja az ellenkező nemhez tartozókat.

Forrás: agrarkapu.hu

 

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.