„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Hírek Kézműves minőséggel a csillagokig

Kézműves minőséggel a csillagokig

Nem vett fel hitelt. Talán így még érdekesebb a kisalföldi méhész portréja, akinek odaítélték az Év Méhésze díjat a tavalyi teljesítménye alapján. Termékei a legmagasabb minőségi kategóriába tartoznak. A fiatalember sikertörténete egy ház és a hozzá tartozó jókora terület megöröklésével kezdődött még a rendszerváltás idején.

Erdélyi Tibor, a Csanaki Méhes Céh tulajdonosa bármibe belefoghatott volna, ő mégis a méhészkedést választotta. - Városi gyerek vagyok, és semmilyen kapcsolatom nem volt a méhészkedéssel - kezdi a fiatalember. - Egy barkácsolós, ezermestert igénylő foglalatosság, ez volt az elképzelésem a méhészkedésről, így vágtam bele. Ma már 240 méhcsaláddal dolgozom, természetesen vándorlok. A vándorlás azt jelenti, hogy azokat a virágzó növényeket követem, amelyek nektárt produkálnak, így mézet lehet belőlük nyerni. A szerencsém talán az volt, hogy mindig csak magam értékesítem a mézet. Már kezdetekkor is, amikor mindössze 20 méhcsaláddal megalapítottam a méhészetet, akkor is közvetlenül a fogyasztóknak adtam el a termékeimet. Ők neveltek arra, hogy törekedjek a minőségre, finom legyen a mézem, mert ez a legfontosabb. Ezt pedig úgy lehet elérni, ha minden részletre figyelek. A sok-sok vándorlás eredményeként számos ritka fajtaméz, valamint egyszerű, ám igényes csomagolásban mintegy 40 féle méhészeti termék szerepel a céh kínálatában. Erdélyi Tibort nem ragadta el a hév. Az „addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér” elvet választva, saját erejére támaszkodott. - Ez egy nagyon kockázatos mesterség. Éppen emiatt nem mertem külső segítséget igénybe venni. Főleg azért, mert szerintem a gyakorlati tapasztalat kellett ahhoz, hogy merjek tovább és tovább fejlődni. A saját értékesítésből keletkező profitot fordítottam vissza a termelésbe, hogy egyre jobb minőséget, illetve nagyobb mennyiséget tudjak előállítani. - Úgy hírlik, hogy van egy specialitása is. - Igen, egy adagos mézet is csomagolok. Ez 6 grammos csomagolású, steril, s a mai fogyasztói elvárásoknak megfelelő ahhoz, hogy a forró és hideg italainkat édesítsük vele. Természetesen elsősorban éttermeknek, kávézóknak, hoteleknek értékesítjük. - A falon oklevelek, díjak sokasága. Vajon az Év Méhésze címnek milyen lehet a marketing értéke? - Már az alapanyagnál eldől a minősége ennek a terméknek. Még friss a cím, de úgy érzem, hogy már igényli is a piac, hogy különbséget lehessen tenni termék és termék között. A Costes étteremmel, amely egy kicsit meg lett vádolva azzal, hogy csak külföldön tud jó alapanyagokhoz jutni, éppen tárgyalásban vagyok. - Akkor az is előfordulhat, hogy Michelin csillagos étterem beszállítója lesz? - Nagy örömmel venném. A Zserbó-házat már sikerült megnyernem, és oda már szállítok. Számomra egy újabb szakmai siker lenne, ha a beszállítójuk lehetnék.

Forrás: agrarkapu.hu

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.