„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Hírek Ismét lehet pályázni 200 milliárdra!

Ismét lehet pályázni 200 milliárdra!

Hosszú szünet után a kormány ismét kiír vidékfejlesztési támogatásokat. Az összes keret 200 milliárd forint, ennek felét mezőgazdasági, élelmiszer- feldolgozási és erdészeti ágazat verseny- képességének javítására lehet igényelni. Elsőként március végén jelenik meg pályázat.

Újra elindul az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP): összesen 200 milliárd forintra lehet majd pályázni – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Mezőgazdasági és kertészeti termelők, erdőgazdálkodók, gazdasági társaságok, mikro-, kis- és középvállalkozások, települési önkormányzatok, nonprofit szervezetek igényelhetnek támogatást a keretből. 2010-ben az Európai Unió előírása szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium értékelte az ÚMVP félidei tevékenységét. Kiderült, hogy a program összes keretének, mintegy 1300 milliárd forintnak a 80%-át az előző kormányok már lekötötték. A pénzek elosztása sem volt egyenletes, a pályázók 5 %-a vitte el az eddigi támogatások több mint 60%-át.

A most meghirdetett jogcímek közül először a kedvezőtlen adottságú és a Natura 2000 területeken gazdálkodók nyújthatnak be támogatási kérelmet március végétől. A legtöbb forrást, a teljes összeg 50%-át az ÚMVP I. tengelyében, azaz a mezőgazdasági, élelmiszer-feldolgozási és erdészeti ágazat versenyképességének javítására lehet igényelni. Új jogcímeket is lesznek, ilyen a tejszerkezet átalakítását kísérő állatjóléti támogatás, amit áprilisban hirdet meg a tárca. Újdonság, hogy juh és kecske elektronikus jelöléséhez is lehet majd hozzájárulást kérni, erre májusban lehet támogatást igényelni.Régi jogcímekre is lehet majd pályázni. Májustól a mikrovállalkozásokat és a turisztikai tevékenységek ösztönzését segítő kérelmek adhatóak be. Ősszel hirdeti meg a VM a fiatal gazdák indulását támogató jogcímet. Gazdaságátadási támogatást 2012 elején lehet igényelni.Az új rendszerben elsőbbséget élvez majd a környezet és tájgazdálkodás, ezen belül is az egyéni, családi kis- és középbirtokoknak lesz meghatározó szerepük. A tárca továbbra is támogatja az önkéntes társulások, szövetkezetek létrehozását, ahogy a több lábon álló gazdaságokat és a mikro-, kis- és középvállalkozásokat is. Fontos változás, hogy a pályázat megjelenése és a támogatási kérelmek beadása között új jogcím esetén kettő, réginél egy hónapjuk lesz az ügyfeleknek a pályázati anyag összeállítására.V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta: a program értékelésével egy időben a tárca az eljárásrendet is átvizsgálta. Az informatikai rendszer és a források figyelembe vételével gyorsabb, kevésbé bürokratikus, ügyfélbarát rendet alakított ki a minisztérium. Az államtitkár a megnyitandó jogcímek közül a mikrovállalkozások támogatását és a turizmus fejlesztését segítő pályázatokat emelte ki, amelyek új munkahelyek létrehozását ösztönözhetik. A két pályázat az 5000 fő alatti, nem körzetközpontként működő falvakban lesz elérhető, ez 2772 települést, és 2,8 millió lakost érint. A jogcímek támogatása idén központi forrásból valósul meg. A támogatás magas intenzitású, a beruházás teljes összegének 60-65%-a, egy pályázó maximum 35 millió forintot kaphat. Az eddigi tapasztalatokból kiindulva a minisztérium igyekszik 6 hónapra rövidíteni a pályázatok elbírálásának idejét. A nagyobb települések és az 5000 lakos alatti körzetközpontok az Új Széchenyi Tervből igényelhetnek hasonló hozzájárulást.Az ÚMVP lezárásának érdekében az utolsó (kifizetési) kérelembenyújtási időszak 2015. január 31-én ér véget.

Forrás: agrarkapu.hu

 

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.