„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Hírek Védelmet adna tíz-tíz földrajzi árujelzős élelmiszernek az EU és Kína

Védelmet adna tíz-tíz földrajzi árujelzős élelmiszernek az EU és Kína

Tavaly ötven százalékkal nőtt az Európai Unió élelmiszerexportja Kínába, amelynek piacát az unió a jövőben is megkülönböztetett figyelemmel, köztük földrajzi árujelzős termékekkel igyekszik meghódítani – mondta Pekingben Dancian Ciolos, az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa. A tervek szerint jogi alapot teremtenének Kínában és az unióban tíz-tíz földrajzi árujelzős (GI) termék védelmének. A "tíz plusz tíz projekt" után több száz árut vonnának a rendszerbe.

Kína érdeklődést mutat a kezdeményezés iránt, és maga is rendelkezik olyan termékek sokaságával, amelyek előállítása történelmileg helyhez, térségekhez kötött, így védelmüket és egységes megjelenésüket a piacon támogatnák. Ilyenek például a porcelán, vagy a selyem.

Az első válogatásba az EU termékei közé leginkább sajtok és hústermékek kerültek, olyanok, mint a Roquefort, a Comté, egyfajta cseddár sajt, a pármai sonka, vagy a skót lazac. Ezek már lényegében megjelentek a kínai piacon. Kínai részről a listára tették a Lung-csing (Longjing), vagyis Sárkánykút teát, a fokhagymát és rizsecetet, a gyümölcsöt és a zöldségféléket.

Dacian Ciolos Pekingben találkozott a kínai mezőgazdasági miniszterrel és a kereskedelmi tárca első emberével, valamint tárgyalt a minőségfelügyeleti szakhatóság vezetőivel. Csen Tö-ming (Chen Deming) kereskedelmi miniszterrel közösen bejelentették egy 25 millió eurós, kereskedelmet és befektetéseket technikailag támogató közös program elindítását, amelyből 20 milliót áll az unió, míg a fennmaradó összeget a kínai kormány fedezi. Ennek keretében a következő öt évben az EU a kínai termékek és szolgáltatások minőségének emelését, a biztonságot és környezetvédelmet kívánja elősegíteni.

Az EU és Kína alkotja a világ második legnagyobb kereskedelmi kapcsolatrendszerét, és ez azt jelenti, hogy az unió Kína legnagyobb kereskedelmi partnere és legnagyobb exportpiaca, míg Kína az EU második legnagyobb kereskedelmi partnere - állapította meg az MTI szerint az EU-biztos. Az EU és Kína közötti kereskedelmi forgalom tavaly elérte a 395 milliárd eurót.

A mostani útra harminc üzletember, termelő, vállalati képviselő kísérte el Ciolost, és Pekinget megelőzően jártak Sanghajban, a dél-kínai Hangcsouban (Hangzhou) és Szucsouban (Suzhou) is. A küldöttségben helyet kaptak a például a lengyel és a svéd vodka, illetve a skót whisky exportjában érintettek is

Forrás: agromonitor.hu

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.