„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Hírek Ángyán: jövő héttől indul a vidékstratégiai vita, jön a "helyi pénz"

Ángyán: jövő héttől indul a vidékstratégiai vita, jön a "helyi pénz"

A jövő héten megkezdődik az agrár-, vidék- és környezetstratégia társadalmi vitája – mondta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára. Április végéig öt regionális nagyfórumot tartanak, majd Mosonmagyaróváron véglegesítik a stratégiát. A program téziseket és alapvetéseket tartalmazó részét május elején vinnék a kormány elé, míg az agrár-, vidék- és környezetorientációs törvényt a parlament őszi ülésszakán fogadnák el.

Az államtitkár szerint újra kell építeni a "mesterségesen megszakított kapcsolatot a vidék és a város között". "Belülről kifelé kell megszervezni az élelmiszerellátást, újra kell szervezni a piacainkat és az élelmiszerellátás rendjét" – szögezte le egy bajai fórumon az MTI szerint.

"Olyan vidéket képzelünk el, mely jó minőségű, egészséges és szermaradványtól mentes élelmiszert állít elő, fenntartja a környezet egyensúlyát, és olyan rendszereket alkalmaz, amelyek sok embernek  biztosítanak munkát és megélhetést vidéken" - sorolta a vidékfejlesztés alappilléreit az államtitkár. Kiemelte: a vidéki munkahelyek megőrzése, gyarapítása, a vidéki népesség megtartása, az élelmezés és az élelmiszerbiztonság, az ország agrár- és élelmiszergazdasága életképességének biztosítása, az ivóvízbázisok védelme, a helyi erőforrásokra és rendszerekre támaszkodó energiaellátás, a vidéki életminőség javítása a legfontosabb stratégiai célok.

A stratégia tartalmazza a helyi pénz bevezetését is. Adatai szerint Németországban 48 helyi, regionális pénz létezik. "Vissza kell adni a pénznek az eredeti funkcióját - az elszámolási egyenértékes funkciót - így a munkánk eredménye minket erősít" - mondta, de hozzátette, hogy a tervezet több pontja körül komoly vitára számít. Elképzelése szerint a változások ütemét az határozza meg, hogy most milyen helyzetben van az ország, ezért jövőre felgyorsulhat a változás, az ország gyarapodási folyamata

Forrás: agromonitor.hu

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.