„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Címlap Hírek Együttműködnek a magyar és a szlovák nemzeti vidéki hálózatok

Együttműködnek a magyar és a szlovák nemzeti vidéki hálózatok

A Leader-csoportok közötti tapasztalatcserében, a fiatal gazdák közötti kapcsolatok kialakításában, a helyi termékek előállításában, valamint a megújuló energiaforrások feltárásában segíthet az a megállapodás, amelyet V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, valamint Csicsai Gábor, a szlovák szaktárca államtitkára írt alá a két ország nemzeti vidéki hálózatainak együttműködéséről.

Az államtitkár emlékeztetett arra: a  tavaly megalakult kormány egyik első intézkedései között megújult a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH), melynek 30 tagú, protokolláris elnöksége helyett egy 13 tagú operatív vezetést választottak. A 2010 szeptemberében aláírt lengyel-magyar nemzeti vidéki hálózatok együttműködési megállapodása után a mostani megállapodás főleg a fiatal gazdák törekvésének köszönhető. V. Németh Zsolt utalt arra: már döntöttek arról, hogy kiterjesszék a határok mentén a kistermelői rendelet adta lehetőségeket. Ehhez azonban össze kell vetni a két ország élelmiszerbiztonsági szabályait. Együtt kell működnünk abban is, hogy a harmadik országokból érkező áruknak gátat tudjunk szabni – mondta V. Németh.

A nemzeti vidéki hálózatokat egy uniós rendelet értelmében kötelezően létre kellett hozni. Elsősorban az a feladatuk, hogy a vidékfejlesztésben érintett intézmények és szervezetek együttműködését segítsék, továbbá támogassák a kormányzat vidékfejlesztési tervének a végrehajtását az érintett szereplők hálózatba szervezésével.

Forrás: agromonitor.hu

 


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.