„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Szavazások
Önnek hogy tetszik az új honlap?
 
Ki olvas minket
Oldalainkat 6 vendég böngészi
Címlap

Köszöntjük weblapunkon

Krisna a meggyes papit szereti nálunk

Már 20 éve szereti Krisna Somogyvámoson a Krisna zserbót. A szakrális központként és ökofaluként működő Krisna-völgy évfordulóját Búcsú keretében ünnepelhetik a látogatók száriöltéssel, bocisimogatással és vegán kaják fogyasztásával a hétvégén. Olvassa el riportunkat a pénteki felvezetőnapról, ahol 800-an voltak, ami a sajtósuk szerint az eddigi rekord, és minimum még 8000 ezer embert várnak hétvégére. A körséta mellett egyéni programként Krisnásokat faggattunk az előéletükről, a vallásukról és kedvenc édességükről.


A lelki tanítást, a Védák üzeneteit népszerűsítik a filozófiájuk szerint, és terveik szerint azt bizonyítják, hogy tudatmódosító szerek nélkül is lelkileg boldogok lehetnek az emberek. Mi egy napot próbáltunk ki ebben a környezetben, ezúttal azért a szerzetesek életét nem próbáltuk ki az egyórás valóságshow-ban, mint 2004-ben: nem öltöttünk szárit, nem sütöttünk Purit sem. Helyette barna búzakávét ittunk, meg zöld búzafűlevet, megnéztük a biokertészetet, meg beültünk az esti szertartásra. És mindeközben Krisnásokkal készítettünk miniinterjúkat (főleg a sajtósok nyilatkozhatnak, ezért nem mindenki árulta el a nevét).

Bővebben...

 

37 milliárdos béremelés a pedagógusoknak

2017-ig minden szeptemberben fokozatosan emelik a fizetéseket. A bértáblával együtt a munkaidő is változik.

Az idén 37 milliárd, jövőre 172 milliárd, míg 2015-ben 195 milliárd forint többletkiadást igényel a pedagógusbérek emelése a kormánynak készült előterjesztés szerint - írja a Magyar Nemzet.

Az erről szóló tervezetet a lap szerint jóváhagyta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter is. Eszerint a pedagógus I. fokozatban a kezdőfizetés az idén 185, illetve 203 ezer forintra emelkedhet, egy harminc éve pályán lévő tanár pedig bruttó 263, illetve 288 ezer forintra számíthat.

A tervezet megerősíti, hogy a köznevelési törvényben előírt béremelés 60 százalékát kapják meg a pedagógusok most ősszel, ezután pedig 2017-ig minden szeptemberben fokozatosan emelik a fizetéseket. Balog Zoltán szerint ez az idén 34, utána évente átlagosan 10 százalék pluszt jelent.

A bértáblával együtt a munkaidő is változik: a jelenleg hatályos heti kötelező óraszám fogalmát felváltja a „neveléssel-oktatással lekötött munkaidő”, amely a heti 40 órából 22-26 órát tesz ki. Ezenfelül a pedagógus heti 32 óra erejéig lesz köteles az intézményvezető által meghatározott feladatokat végezni, heti nyolc órával pedig szabadon gazdálkodhat.

Forrás: origo.hu

 

Felhívás a Civil törvény hatásvizsgálati kérdőívének kitöltésére

Tisztelt Civil Szervezet!

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Civil tv.) és a kapcsolódó új jogszabályok megújították a magyarországi civil társadalom működésének alapjait. A szabályozás új eszközökkel és lehetőségekkel, egy átláthatóbb környezetet biztosít a civil szervezetek számára.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a civil szervezeteket érintő jogszabályok hatásvizsgálatát végzi, amelynek elkészítéséhez a szabályozással érintettek meglátását, észrevételeit veszi alapul. A civil szervezetek, illetve azok képviselői, szakemberei között az Önök segítségét kérjük, hogy a csatolt kérdőív kitöltésével, a jogszabályokról alkotott véleményüket, tapasztalataikat felmérhessük.

A kérdőív a www.civil.info.hu (itt Kapcsolat menüből Civil Törvény Hatásvizsgálat menüpont vagy http://www.civil.info.hu/civil-torveny-hatasvizsgalat) oldalról érhető el.

A felmérést 2013. július 31. napján zárjuk.

 

Index: mégis lesz NFÜ és Lázárékhoz kerül

A hétfői kormányülésen teljesen átírták az uniós pénzek elosztását végző intézményrendszer átalakítási terveit. A korábbi tervekkel ellentétben mégis megmarad a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, de az irányítás a fejlesztési tárca helyett a Miniszterelnökséghez kerül – értesült az Index.

Bővebben...

 

Fontos változások jönnek - így osztják ki majd a milliárdokat

Már idén kiírhatják Magyarországon a 2014−2020-as uniós költségvetési ciklus első pályázatait. Az NFÜ a Miniszterelnökség alá kerül. Az uniós pénzosztás új szereplője lehet a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal, amelynek megjelenése miatt feszültségek keletkezhetnek az államigazgatásban.

 

Bővebben...

 

Iksz Ipszilon, Gipsz Jakab: 20 milliót adott a kormány

20 millió forintot nyert el a Nemzeti Együttműködési Alapból a 2011-ben bejegyzett „Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület”, mely a bíróságnak benyújtott éves elszámolásában formai hibát vétve Gipsz Jakabot, Iksz Ipszilont, Piros Aranyt és Hát Izsákot szerepelteti költségtérítésre jogosult tisztségviselőiként, írja a Világgazdaság Online. Az alap az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozik.

Bővebben...

 

Szent Hubertus somogyi védencei ünnepeltek

Az évente megrendezett megyei vadásznapot hat esztendő elteltével az idén ismét a HM KASZÓ Zrt. szervezte meg. A rendezvényen szakmai és kulturális programokkal, bemutatókkal, vásárral várták az érdeklődőket. Az ünnepélyes megnyitót követően több mint harminc somogyi vadász kapott elismerést, majd negyven ifjú vadász tett fogadalmat.

Mindig öröm számomra, ha az agrárium olyan területéről érkezik meghívás, amelyben hazánk kiemelkedik a környezetéből – mondta az idei kaszói vadásznapon Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára. – A vadászat és a vadgazdálkodás pedig ilyen. A hazai vadgazdálkodás, köszönhetően a kiváló élőhelynek, a magasan képzett szakembergárdának, és a vadászati hagyományok ápolásának, méltán világhírű. Az elmondottak mind igazak a mai nap házigazdájára, Kaszóra is. Hiszen ebben a több tízezer hektáros erdőrengetegben tartalmas vadgazdálkodást folytatnak.

Bővebben...

 

Jól halad a vidékfejlesztési támogatások tervezése

Május végére kell elkészülnie a Vidékfejlesztési Operatív Program első szöveges verziójának - mondta a Napi Gazdaságnak V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A lap keddi számában közölt interjú szerint a szövegtervezet szeptemberben kerülne bizottsági egyeztetésre, előreláthatólag év végén fogadhatja el a kormány, s 2014 első negyedében mind az EB, mind a kormány végső jóváhagyása megszülethet.

V. Németh Zsolt elmondta, hogy az új irat erőteljesen különbözik majd az eddigi gyakorlattól, többek között a megváltozott uniós elvárások, a több uniós támogatási alap forrásainak felhasználási lehetősége, és ebből fakadóan a változó eljárásrend miatt.

A társadalmi befogadással kapcsolatos programokban például egzakt módon meg kell határozni a szegénység elleni küzdelemben elérni kívánt mutatókat. Az is újdonság lesz, hogy az egyes prioritásokon belül meg kell jelölni azokat a tematikus célokat is, amelyek elérését célozzák a meghirdetendő pályázatok.

A vidékfejlesztésre fordítható forrást - élve a stratégiai keretrendszer adta lehetőséggel - szeretnék más uniós alapokból származó forrásokkal kiegészíteni. A szegénység csökkentését célzó prioritásnál például számítanának az Európai Szociális Alap foglalkoztathatóság javítására vagy mobilitás támogatására fordítható forrásaira is.

Forrás: (MTI)

 

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa

Megjelent a LEADER rendelet

Megjelent a vidékfejlesztési miniszter 35/2013. (V. 22.) VM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.
A rendelet az alábbi linkre kattintva tekinthető meg / tölthető le: 35/2013. (V. 22.) VM rendelet - LEADER

A LEADER Helyi Akciócsoportok Intézkedési tervei a közeljövőben jelenik meg IH közlemény formájában.

Módosítás: (2013. május 28. kedd, 08:23)

 

Horgászturizmus és tájházak : 30 milliárd forint a Leader programra

Újabb, mintegy 30 milliárd forint áll rendelkezésre a Leader program, azaz a közösségvezérelt helyi fejlesztések támogatására – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Bővebben...

 

Friss hírek


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.