„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Keresés
Szavazások
Önnek hogy tetszik az új honlap?
 
Ki olvas minket
Oldalainkat 21 vendég böngészi
Címlap

Köszöntjük weblapunkon

Lázár legfeljebb jövő nyárig irányítja az NFÜ-t

A Figyelő úgy értesült, hogy a következő politikai ciklusban már nem Lázár János felügyeli a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ). Ha újra kormányra kerül a Fidesz, akkor is legkésőbb 2014 nyaráig vállalja az uniós pénzek lehívásának koordinálását.

A miniszterelnöki megbízott egyik feladata az, hogy gyorsítsa az uniós pénzek lehívását. Hogy milyen eredménnyel, az egyelőre kérdéses. A lapnak egy a pályáztatásra rálátó forrás elmondta, hogy 400-500 milliárd forint nincs lekötve abból a 8200 milliárd forintból, amelynek a pályáztatása és leszerződése még lehetséges.

A kifizetések szinte végzetes késésben vannak. Mindössze 28 hónap áll rendelkezésre a támogatások lehívására 2015 végéig. Ma egy hónapban átlagosan 100 milliárd forintot fizetnek ki, ez alapján átlagosan 2800 milliárd jönne ki erre az időszakra. A nyertesekhez azonban még 4150 milliárd forintot kellene eljuttatni ez idő alatt.

A lap meg nem nevezett forrásai szerint a változások már megkezdődtek az irányító hatóságoknál és a közreműködő szervezeteknél, a kevéssé kompetens vezetők helyébe nagy tapasztalatú szakemberek kerültek, akik 10-15 éve foglalkoznak uniós pénzekkel.

A kabinet abban bízik, hogy a 13 kifogásolt program többségében meg tudnak állapodni, 10-11 programot szeptember 9-e után biztosan újra indítanak, és ősz végére a fennmaradó 2-3 programot is. Lázár János néhány hete azt javasolta, hogy amelyik operatív programnál nem jár sikerrel a brüsszeli tárgyalás, és forrásvesztés következik be, akkor az azért felelős minisztérium viselje a kárt. Ennyivel csökkenne jövőre a tárca költségvetési támogatása.

Forrás: index.hu

 

Ilyen lesz, ha csődbe menekülhet a hiteles

Jön jövőre a családi magáncsőd, hangoztatják kormánypárti politikusok, de hogy ki menekülhetne csődvédelembe, és hogy jó lesz-e ez neki, azt még nyitott kérdés. A magáncsődre sok példa van a világban, hogy mi melyiket adoptálnánk, az kérdéses. Egy mindenhol közös: a magáncsőd nem megmenti, hanem megkínozza az adósokat, cserébe pár év rabság után mindenki megkapja az esélyt az újrakezdésre.

A kormány korábban több devizahiteles-mentőakcióval sikeresen kimentette azokat az adósokat, akiknek a legkevésbé volt szükségük erre, de a társadalmi válság csak nem akar enyhülni, sőt. A legrosszabb helyzetben lévő adósok száma, és az általuk görgetett tartozások összege így folyamatosan gyarapszik. Mint az a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közzétett számaiból kiderült, a maradék lakossági deviza lakáshitelesek körében az idei második negyedévben tovább nőtt a hosszú ideje nem fizető hitelek aránya:

A szabad felhasználású jelzálogalapú devizahiteleknél még rosszabb a helyzet, ott már 24,7 százalék a nem fizető hitelek aránya. Ezek jelentős részében az adósság nagyobb, mint a fedezet értéke: a devizás lakáshitelek 55 százaléka, a szabad felhasználású devizahiteleknek pedig a 36 százaléka van víz alatt az MNB legfrissebb számai szerint.

A fizetésképtelenné vált adósokkal szemben indult kényszerértékesítésekből pedig annyit indítanak a hatóságok, amennyit a kvóta lehetővé tesz; már több, mint 21 ezer ilyen eljárás indult. A PSZÁF adatai szerint 115 ezer ember szerződését már fel is mondták a bankok – tehát gyakorlatilag vár rájuk a végrehajtó, vagy el is indult a kényszerértékesítés –, további 117 ezer lakossági adós pedig 90 napnál hosszabb ideje tartozik, tehát bármikor ebbe a kategóriába csúszhat.

Ezek az emberek jelentős részben teljesen reménytelen helyzetben vannak, és alig számíthatnak törvényi védelemre. Azon túl, hogy emberileg ez milyen tragédiákat okoz, még a hitelezők szempontjából is kellemetlen a helyzet, hiszen teljesen koordinálatlan, hogy melyik követelés alapján indul meg végül a kényszerértékesítés. A bankok és a közműszolgáltatók egymással marakodva próbálhatják rátenni kezüket az adós vagyonára – ha van lejárt követelésük, akkor a bíróságok egymástól függetlenül megítélhetik nekik a vagyontárgyakat. Emiatt számukra is kiszámíthatatlan a helyzet.

Bővebben...

 

Vidáman a Balatoni Nyárban

Egy remek napot tölthettünk el vasárnap Balatonkeresztúron az IKSZT épületnél, ahol a Fonyódi Kistérségért Vidékfejlesztő Közhasznú Alapítvány “Egészségesen, Vidáman a Balatoni Nyárban!” című rendezvényére került sort. Volt egész napos íjászbemutó, az Imre Sándor szeretetszínház bemutatta a Hamupipőke és a Négyszögletű Kerekerdő című darabokat, láthattunk Hafanana és Grand Up táncbemutatót, Kiss Péter zenélt (True Smile Jazz Band, The Griffins) és fellépett a Fergeteges Forgatag Táncbarát Kör is. Igazán kellemes vasárnapi időtöltés volt az egész család számára.

Bővebben...

 

Zselic Vidékfejlesztő Közhasznú Egyesület sajtóközleménye

LEADER Kéthely iroda

2011 tavaszán került megkezdésre a Zselic Vidékfejlesztő Közhasznú Egyesület által 2010-ben elnyert Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belül a „civil szervezetek eszközbeszerzése és/vagy ingatlanfejlesztése” megnevezésű támogatás szerinti Kéthelyi iroda kialakításának kivitelezési munkái, melynek keretében egy meglévő épület került felújításra. A 2008 óta működő egyesület már több mint 8-9 települést lefedő élelmiszerosztást bonyolított le, ez által a projekt keretében az adományozási tevékenységéhez szükséges megfelelő ideiglenes tároló, kültéri program helyszín került kialakításra a már meglévő, tevékenység folytatására alkalmatlan tárolók helyén, mely a tárolás mellett a rossz idő esetén a kültéri közösségi és kulturális programoknak is helyet biztosít. 2013-ban került befejezésre a kivitelezés az épület festésével és a belső burkolással.


 

Lázár: Csányi Sándor a legnagyobb uzsorás

"Csányi Sándor az ország első számú uzsorása" – mondta Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár az NFÜ sajtótájékoztatóján. Lázár szerint ha az OTP elnöke a tehetségén tréfálkozik, azt tudomásul veszi "bárhogy is páváskodik a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival" Csányi.  Csányi Sándor és Lázár az utóbbi időben többször is bírálta egymást.

Csányi burkoltabban osztotta

Csányi  az oligarcházásról azt mondta – a parlamentben Lázár János fideszes politikus töbször is félreérthetetlenül utalgatott Csányira –, hogy jóban van Orbán Viktorral, a politikának ez a szintje már nem érdekli, ő különben is olyan pozícióban van, hogy ezt nem tudja megúszni. Lázár Jánosról annyit mondott, hogy úgy hallja, egy tehetséges fiatalamber, nézzük meg például, hogy a trafikügyet is milyen ügyesen elintézte.

A sajtótájékoztatón az NFÜ átalakításról egyébként elmondta, hogy az NFÜ megszűnik jövő január elsejétől, addig is azonban még rohamtempóban el kell költeni a bennragadt pénzeket. Ezért hozzávetőleg 500 milliárd forintnyi pályázatot fognak kiírni és el is bírálni augusztus hátralévő részében.

Januártól pedig Orbán és ő a Miniszterelnökségen keresztül közvetlenül irányítják majd a 2014-2020 között az uniótól érkező mintegy 6000 milliárd forint szétosztását. Ez a szaktárcákon keresztül fog megvalósulni, akik előkészítik a döntéseket, de mindenről a Miniszterelnökség mondja ki a végső szót, illetve a "kormány fő irányvonalainak végrehajtásánál" önállóan is dönthet.

Bővebben...

 

Három átadó júniusban

2013. júniusában három, korábbi III-IV. tengelyes pályázati forrásból finanszírozott beruházás is befejeződött. Balatonmáriafürdő Turisztikai tevékeység ösztönzése, Balatonkeresztúr és Somogyvár LEADER jogcím keretein belül elnyert támogatásból fejlesztett.

Balatonmáriafürdőn a megítélt támogatási összegből női- és férfi WC került felúításra, valamint mozgáskorlátozott WC került kialakításra. Balatonkeresztúron 2013. június 29-én tartották a LEADER pályázati forrásból felújított sportöltöző átadó ünnepségét. Ezek után Balatonkeresztúr-MLSZ öregfiúk barátságos mérkőzést rendeztek a szép számú közönség szórakoztatására. Egy nappal később, június 30-án az élvonalbeli Kaposvári Rákóczi FC elleni barátságos mérkőzés előtt tartották az ugyancsak LEADER forrásból felújított somogyvári sportöltöző  ünnepélyes átadóját.

 

A legjobb éttermek a Balatonon

Kisebb vagyont költöttünk el, hogy megtaláljuk a legjobbakat, de megérte: itt az I love Balaton listája.

Az elmúlt hónapokban felfaltunk több tucat lángost, palacsintát, halat, és egy kisebb vagyont költöttünk el a Balaton-parti éttermekben, hogy feltérképezzük a legjobbakat. A küldetés úgy indult, hogy kikértük számos hazai gasztroszakértő és sztárszakács véleményét, hogy könnyebben találjuk meg a legfontosabb helyeket. Beszéltünk a helyiekkel, elcsíptük a pletykákat, majd összeállt a NAGY LISTA, ami alapján végigettük a nyarunkat. És nem hiába: a túra végére kiderült, hogy a Balaton is tele van olyan helyekkel, amik országos szinten, sőt, némely esetben még az európai mezőnyben is versenyképesek. Ezek nem feltétlenül a legismertebb, vagy a legnépszerűbb éttermek, amiket persze szintén teszteltünk, és amik azért nincsenek a listán, mert sokszor liszttel sűrített fagyasztott kajákkal próbálták betömni a szánkat. De vegyük azokat, akik hozzák az elvárhatót.

 

Bővebben...

 

Módosuló rendeletek LEADER-együttműködésről

Megjelent az Irányító Hatóság 164/2013 (VII/23.) közleménye a nemzetközi, illetve a térségek közötti LEADER-együttműködések támogatásáról szóló 99/2012. (IX.25.), valamint 11/2013. (III.5.) VM rendeletek módosításáról.

Közzétették az EMVA társfinanszírozású intézkedések Irányító Hatóságának 164/2013 (VII/23.) közleményét a 99/2012. (IX.25.), valamint 11/2013. (III.5.) VM rendeletek módosításáról. Előbbi jogszabály a LEADER Európai Unión belüli és harmadik országbeli területekkel való nemzetközi együttműködés, míg utóbbi a LEADER térségek közötti együttműködés végrehajtásához nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szól. A két rendelet megváltoztatására egyrészt a rendelkezésre álló források maximális felhasználásának érdekében, másrészt egy időközben felmerült adójogi kérdések miatt van szükség. Egységesen módosul a támogatási kérelmek benyújtásának határideje 2013. augusztus 31-ről november 29-re,  hatályát veszti a 421-es jogcímen belüli forrásmegosztás és a továbbiakban egy közös forrásból támogatják mindkét rendeletet, és várhatóan módosítják a nemzetközi együttműködési rendeletben az ügyfélkört. A változtatások várhatóan nyár végén jelennek meg.

A 164/2013 (VII/23.) közlemény az umvp.eu oldal Dokumentumtárából, valamint a cikk alján csatolmányként elérhető.

Az EMVA társfinanszírozású intézkedések Irányító Hatóságának a 164/2013. (VII/23.) közleménye

 

Háborog a Balaton

Egy vitatott ingatlanügylet miatt máris leváltanák az új vezérigazgatót. Rendkívüli közgyűlést tart augusztus 9-én a Balatoni Hajózási Zrt. Az ülés egyik napirendi pontja szerint tárgyalnának a „munkaviszonyban álló vezető állású vezérigazgató jogviszonyának megszüntetéséről” is. Mindez azért furcsa, mert Halmos Gábort alig két hónapja, a cég májusi közgyűlésén nevezték ki a társaság élére. (Ami akkor szintén meglepetést keltett, hiszen elődjét, Horváth Gyulát váratlanul, indoklás nélkül menesztették a tavaly kétmilliárdos bevétel mellett 63 millió forintos nyereséget produkáló vállalat éléről.)

Bővebben...

 

Így egyszerűsíthetjük le az adózást

Az elektronikus adózási ügyintézést a központi elektronikus szolgáltató rendszeren (KR) keresztül, vagy felhasználói névvel és jelszóval, vagy elektronikus aláírással lehet végezni - egyebek mellett ezt tartalmazza az a nemzetgazdasági miniszteri rendelet-tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

A tervezet felsorolja azokat az ügyeket, amelyek elektronikusan intézhetők. Közéjük tartozik többek között bármilyen változás bejelentése, a bevallás, az adatszolgáltatás, a köztartozásmentes adatbázisba való felvétel, továbbá a több adó egy összegben való megfizetése is. Az elektronikusan intézhető ügyekhez űrlapot ad az adóhatóság, annak kitöltésével rendezhetők el az adott ügyek.

Bankkártyával adót befizetni csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke által kijelölt ügyfélszolgálatokon lehet, azok közül viszont bármelyiken. Az ilyen ügyfélszolgálatok listáját az adóhatóság a honlapján teszi közzé.

Lehetőség lesz arra, hogy az adózó több adóját egy összegben fizesse be, ennek az adónemek közti felosztásáról - a KR-en keresztül - kell rendelkezni.

A telefonos ügyintézéshez meg kell adni az ügyfélazonosító-számot, az adóhatóság a beszélgetést rögzíti.

Bővebben...

 

Friss hírek


Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

Székhely: 8695 Buzsák, Fő tér 1.
Munkaszervezeti iroda: 8640 Fonyód, Blaha Lujza u. 4.
8700 Marcali, Rákóczi út 11.


Email: info@delbalatonileader.hu

Telefon: +36204668413


2014. évi beszámoló >>

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (PDF) - Dél-balatoni LNPV Zrt.

Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Célterületek (XLS)

(frissítve:2011.05.31)

Dél-balatoni összefogás a helyi értékeken nyugvó fejlődés érdekében.